Google

úterý 7. prosince 2010

Pesticidy pomáhají i škodí, ale jsou také velký byznys.


O tom, že chemický průmysl produkuje látky, které ohrožují lidské zdraví, se ví dávno. Občas jsou o tom zveřejněny nějaké informace, ale příliš se nezmění, i kdyby hygienici i ekologové měli ještě víc argumentů. Většina zemědělských plodin je pěstována za pomoci pesticidů, a většina pesticidů obsahuje nějaké sloučeniny, které jsou zdraví škodlivé.



O výsledcích nejnovější francouzské studie, která poskytuje data o potenciálním neurologickém poškození, informuje 6.12.2010 AGRIS:

"Pesticidy jsou podezřelé z toho, že způsobují řadu závažných onemocnění, například autismus a rakovinu. Dosud však chybí epidemiologický důkaz jejich dlouhodobých vlivů na zdraví. Nová francouzská studie je první, která poskytuje data o potenciálním neurologickém poškození.

Pracovníci, zařazení do studie, měli 45 až 55 let a strávili alespoň dvacet let buďto prací přímo z pesticidy (míchání nebo postřik), nebo s pesticidy ošetřenými rostlinami, nebo bydleli v domech sousedících s ošetřovanými vinicemi. Byli podrobeni devíti různým testům, vytvořeným k měření paměti a schopnosti vybavit si minulé události, jazykovým a verbálním dovednostem, a schopnosti reagovat."

(Zdroj: AGRIS)


Bez chemie si agrikulturu sice lze představit, ale nelze si představit, co by poloviční, a nižší, výnosy s lidstvem udělaly. Vrátit zemědělství do 19. století nelze, proto musí ti, co s pesticidy pracují, riskovat poškození zdraví, proto musí spotřebitel jíst potraviny s pozůstatky chemikálií. Určité omezení pesticidů by sice bylo možné, aniž by to produkci potravin ovlivnilo, ale… Problémem je ekonomika: chemičky, obchod - a v neposlední řadě státní kasy, a také kapsy politiků. Pesticidy jsou stejným zlatým dolem jako léky. A spotřebuje se jich asi víc než léků.Výrobní cena chemického přípravku je zanedbatelná, jeho vysokou cenu výrobci zdůvodňují náklady na vývoj, které se pohybují ve stamilionech.

Související články:

Pozůstatky chemikálií

Chemikálie, která pomohla vyhrát válku.

DDT se vrací na scénu.

4 komentáře:

  1. Pastva masného dobytka na TTP bez orné (chemizované) půdy při řádném hospodaření dává ve srovnání cca 90% výnos a je méně nákladná, zemědělec nepotřebuje tolik investovat do vstupů -techniky, je méně závislý na dodavatelích (nepotřebuje chemii, služby v chemii), má nižší fixní i variabilní náklady.

    Za zbytečně více pesticidů v evropské, české krajině může socialistická EU svými zásahy do zemědělského podnikání a vlastně až na pár poslanců z ODS i celý český parlament. A to např. v rámci zvýšení podílu povinně přimíchávaného metylesteru řepkového oleje do benzínu a nafty platné od 1. června tohoto roku.

    O dorovnávání cen drahého el. proudu z
    bioplynových stanic nemluvě -tzv. Zelené příplatky z VAŠICH účtů za spotřebovanou el. energii, kdy se zase více pěstuje kukuřice s pomocí pesticidů a strojených hnojiv..

    Co mají tyto socialistické zásahy do volného trhu za význam, když zdražují mj. vesnickým občanům pohonné hmoty,EL. ENERGII, devastují vlastníkům honitby vytrávením drobné zvěře( prakticky každý zemědělský pozemek)
    ,tím bezprizorní často-bezzemci -postkomunističtí lidoví myslivci bezmyšlenkovitě přemnožují spárkatou, která ničí selské, a bývalé šlechtické, či církevní lesy..

    A kde je pořád to omílané zajištění potravin, když v reálu dnes naopak socialistické zásahy vytlačují ze zemědělských pozemků produkci potravin výrobou tzv. biopaliv??

    OdpovědětVymazat
  2. souhlas s posluchačem,

    OdpovědětVymazat
  3. To posluchac:
    Vratte se do ustavu. Pletete kose s opalkami a jste vedle jak ta jedle.
    Kliknete si na odkaz, kolik ha zemedelske pudy zivilo kolik lidi za uhoroveho hospodarstvi, kolik za norfolku a kolik dnes.
    A nebyt Vasi klimatizace, pracek, mraznicek, aut,ouradu,pracich prasku atd. nikdo by/mozna/ ani bioplyn v tom rozsahu, jaky je dnes zadan nepotreboval!

    OdpovědětVymazat
  4. nevím kolik lidí se živilo za norfloku ale vím že u těch chytřejších co si půdy a sedláka váží je to 17ha na farmu a u jíných kteří to tak zrajtovali že je neuživí ani100h!proto musí mít bioplynku každá kopa hnoje a nejvyšší procento bordelu z řepky v naftě!! tak nemel o pračkách

    OdpovědětVymazat