Google

čtvrtek 21. října 2010

Staré léky s novými názvy vyprazdňují peněženky.

Podnikání ve farmaceutickém průmyslu má zvláštní režim – díky patentové ochraně má silně monopolistické prvky, přináší velmi vysoké zisky, je obtížně kontrolovatelné. To, co se v oblasti léků děje v posledním desetiletí, nemá v historii obdobu. Dochází k fúzím velkých firem, a jím k nárůstu jejich moci na trhu a ke snaze diktovat své podmínky vládám.

Toto podnikání má ovšem svá specifika. Patentování a testy trvají víc než dvacet let. Schválen k používání je nakonec přibližně jen každý desátý lék je. V případě schválení následuje osm až dvanáct let ohromných výdělků, protože u takového léku si cenu určuje výrobce sám. Potom končí patentová ochrana, lék může vyrábět kterákoli firma. Potom klesá cena léků na dvacet až deset procent původní ceny. Tato cena kryje výrobní náklady a přesto přináší přiměřený zisk.

Neexistuje jiné legální obchodování, kde by u nového výrobku byly garantovány tak pohádkové zisky jako u nových léků. Vysoké ceny léků představují, spolu se stárnutím obyvatelstva, hlavní příčinu krize systémů zdravotnictví.

Farmaceutické firmy odůvodňují vysoké ceny léků obrovskými náklady na výzkum. To neodpovídá tak docela pravdě, protože velká část skutečně účinných nových substancí pochází z univerzitních výzkumných pracovišť (z peněz daňových poplatníků) nebo z laboratoří malých biochemických firem. Obrovské náklady na reklamu jsou pro firmy životní záležitostí, protože většina „nových léků“ uváděných na trh nejsou novinkami, ale jen mírně změněné starší verze, které dostanou nové jméno a novou patentovou ochranu. Nové léky jsou často horší než jejich předchůdci.

Do ceny léků je započítaná korupce, lobbování a ovlivňování veřejného mínění. Velkou roli přitom hrají lékaři, kteří se nechávají různými způsoby podplácet, aby dávali přednost určité značce léků. To značná část pacientů sice ví, ale nemá možnost proti tomu něco dělat. Lékař mu předepíše to, co jemu vynese nejvíc. Pacient je laik a musí mlčet. Musí platit starý lék s novým názvem, platit několikrát vyšší částku.

1 komentář:

  1. V postavení, v němž se nacházíme, nepotřebujeme žádných geniálních obratů a kombinací. Potřebujeme mravní stanoviska k lidem, k práci a k veřejnému majetku. Nepodporovat bankrotáře, nedělat dluhy, nevyhazovat hodnoty za nic, nevydírat pracující.
    Tomáš Baťa, 1932

    OdpovědětVymazat