Google

neděle 5. prosince 2010

Agrární komora versus vláda.

"Slušným chováním a jednáním se v této zemi zřejmě nedá nic dosáhnout," hodnotí Jan Veleba shromáždění zemědělců 23. listopadu v Lucerně, za účasti premiéra české vlády a dalších představitelů politického a kulturního života.


Prezidentovi AK se nedá upřít trpělivost, s jakou se snaží s vládou jednat, ale ani naivita. Čekat od vlády, která vodí za nos většinu obyvatel země, že bude korektně jednat se zemědělci, není možné. Rovněž není možné takovéto vládě dobrovolně ustupovat. Politika je založena na kompromisech. Ale kompromisech oboustranných.


Odpustit vládě polovinu plateb, na které zemědělci mají nárok, je velká chyba. Smlouvat se dá na vietnamské tržnici, kde obchodníci mají zisk 90 procent, nikoli tam, kde jde o existenci 130.000 lidí. Nejedná se jen o existenci jednotlivých lidí, kteří v zemědělství pracují, ti si většinou nějakou jinou práci najdou, ale o existenci českého zemědělství jako celku.


Proč asi AK dala vládě 3 měsíce na rozmyšlenou? Není to tím, že především představitelé zemědělců nevědí jak dál, že oni potřebují čas víc než vláda? Co se stane po 18. únoru? Vezmou zemědělci jakoukoli almužnu?


Problém sedláků je v tom, na rozdíl od dělníků,úředníků, řemeslníků atd., že ve sporu s vrchností mohou víc ztratit než získat. To se po staletí nemění, na tom v minulosti ztroskotaly všechny selské vzpoury. Zoufalý rámus v ulicích obyčejně nic nevyřeší, to i pro méně otrlou a cynickou vládu je jako bzučení mušky. Blokáda supermarketů či hraničních přechodů je na hraně zákona. Citlivé místo vlády jsou banky, možná i internet. Co zákon nezakazuje, je dovoleno, naznačuje ústava. (F.Novotný, 5.12.2010)

3 komentáře:

  1. Tahle krize nevznikla z nadvýroby,
    vznikla z nenažranosti bank, z jejich lichvy
    půjčovat peníze, které nejsou ničím podloženy.

    OdpovědětVymazat
  2. jéžiš sedlák selská vzpoura to přirovnání je jaksi mimo:-) Jirovský Veleba Belada ....to jaksi samo od sebe k sedlákovi jako takovému nejde:-))stejně tak odbory a stávky!původně sloužili těm co makali za suché z nosu aby jim dobrodinci nasypali aby nekapali hladem :-))pan Kubek Veleba a už jen chybí aby Bakala založil odborový svaz multimiliardářů na to že by kapali od hladu nevypadají:-))

    OdpovědětVymazat
  3. To 2: O Babisovi ani Bakalovi neni rec, na ty se ptejte na Hrade.Ten umoznil"privatizaci po cesku"
    Jak se ma sedlak? Zkuste to, uvidite.

    OdpovědětVymazat