Google

neděle 5. prosince 2010

Více dojnic, větší dojivost, méně stájí.

V letošním roce se v Rakousku zvýšila průměrná dojivost o 18 kg, takže dosahuje 6.867 kg (obsah tuku 4,12%, bílkovin 3,38 %). Oznámil to včera Rinderzucht Austria.


Během letošního roku se celkový počet dojnic zvýšil o 3.150 kusů. Znamená to, že v zemi je celkem 380.800 dojnic. Z celkového množství 71,7 % zvířat tvoří plemeno Fleckvieh, 14,5 % Braunvieh (Hnědý skot), 10,5 % Holstein, 2 % Pincgavský skot a 1 % Grauvieh (Šedý skot). Zároveň se snížil počet závodů, které se chovem dojných krav zabývají. V letošním roce skončilo s výrobou mléka 576 zemědělců.




Alpská dojírna

Podle spolkových zemí je v dojivosti na prvním místě Burgenland se 7633 kg mléka, následují Korutany se 7333 kg a Voralbersko se 7048 kg. Podle počtu jsou na prvním místě Horní Rakousy se 108.000 dojných krav, následují Dolní Rakousy se 79.970 kusy a Štýrsko s 57.740 kravami.

4 komentáře:

  1. A jaké je průměrné složení krmiv v Rakousku? Je většina toho kukuřičná siláž, nebo umějí tolik nadojit ze směsek a trávy? Ta dojivost mi nepřipadá nízká.
    Fleckvieh je nějaká obdoba české straky? Zajímavé, že holštýnky mají tak nízký podíl.

    OdpovědětVymazat
  2. Vkrmivech asi velký rozdíl není,v malochovech je určitě lepší ošetřování.. Rakušany trápí mléč.kvoty, které chce EU zrušit. Je to pro ně výhodný obchod. Půl eura za kvótu. Drobní sedláci z odlehlých hor. oblastí tobez kvot zabalí.

    OdpovědětVymazat
  3. Myslíte? Já bych tipoval že vzhledem k hornatosti Rakouska tam tolik té kukuřice dělat nemůžou a musí jet více na směsky nebo trávu.

    Kvótám bohužel nerozumím, musím si o nich něco načíst ...

    OdpovědětVymazat
  4. CR do 1991: stejny podil CCSTR = fleckviehjako R.
    dnes 6O/40 holstyn/CCSTR.
    Uzitkovost Fleckvieh podobna jako v Rakousku.
    Rozdil - nejsou premie za odstav kombiplemena jako Austria a Bayern/jina ekonomika!Totez masne
    Podil krmiv se lisi, v Dol. Rakousku vice kukurice/a take veproveho/, ve Styrsku, Korutanech, Salzburku a Tyrolsku travni senaze, sojove pokrutiny /Brazil/a ceske RES- repkove

    OdpovědětVymazat