Google

pondělí 28. února 2011

Zelené háje,...

Dá se předpokládat, že po naší Sametové revoluci to byly podniky Státních lesů, kdo finančně kryl největší krádeže v českém zemědělství. Lesy nahrazovaly normalizační černé fondy předsedů zemědělských družstev a ředitelů státních statků.


Náš lesnický stav byl vždy organizován jako polovojenská služba.To neznamenalo, že by mezi lidmi z praxe nebyli skupiny lidí, které by neměly touhu hrabat pod sebe a bohatnout. Ti, co to neuměli, měli možnost se naučit. Lesníci sloužili tam, kam je nadřízení poslali. Měli své povinnosti, nebyli zvyklí se organizovat. Podřizovali se jen požadavkům vrchnosti.


Po listopadu 1989 bylo úkolem lesníků hlavně těžit a mlčet o tom, kolik dřeva se vytěžilo a prodalo. Za to byli slušně placení, a přitom jim bylo umožněno zprivatizovat tu pár desítek, tam pár stovek hektarů lesa. Na nějakých pár kubíků dřeva prodaných ze státního či z cizího soukromého lesa se nehledělo. V tom množství, které zásluhou velkých firem i drobných zlodějů zmizelo, to nehrálo roli.


Ministerstvo zemědělství drželo lesní hospodářství pod pokličkou, jak to šlo nejdéle. Neobjevilo Ameriku. Už po ruské bolševické revoluci v roce 1917 bolševici nezlikvidovali skupiny obchodníků se dřevem, protože je potřebovali. Až do ruské kolektivizace byl bolševický režim financován právě z vývozu dřeva. Až později nastoupilo zlato, ropa a další nerostné suroviny.

S jídlem roste chuť, za ministra Gandaloviče (ODS) už asi byl únik peněz z lesního hospodářství takový, že nejen hrozilo nepokrytí nákladů, ale hlavně že se nedostane na všechny spřátelené těžební firmy. Při dluhu je nyní módní exekuce - v případě státního podniku se tomu říká privatizace.


Zatím privatizace Lesů ČR padla s pádem Topolánkovy vlády. Jak se zdá, požadavek na zvýšený přísun lesních peněz do tajných soukromých a stranických fondů byl "odložen", protože zatím je dost peněz z "čisté energie." Lesy jsou stále v záloze. O vysokou hru se dřevem se náhle snaží Agrární komora, a tak bude záležet na tom, co z oťukávání s různými "dřevěnými" mafiemi vzejde. (Pařízek, hajný v.v.)

Žádné komentáře:

Okomentovat