Google

čtvrtek 24. února 2011

Sedlák musí do vězení, když odmítl očkování zvířat.

V českém poslušném postkomunistickém zemědělství je Státní veterinární správa prakticky stoprocentně úspěšná při povinném očkování, v sousedním Rakousku jsou kvůli očkování s chovateli zvířat časté problémy. Způsoby, jakými je tam se sedláky zacházeno, tak trochu připomínají padesátá léta v Československu.

Tyrolskému sedlákovi Albínu Wegschederovi (Foto_Eberharter) od pátku minulého týdne plyne čtrnáctidenní lhůta, ve které musí nastoupit třiapůldenní vězení. Důvodem je, že odmítl očkování koz proti katarální horečce ovcí (nemoc modrých jazyků) a nezaplatil pokutu 770 euro (18.865 Kč), kterou mu vyměřilo okresní hejtmanství v Innsbrucku.

Sedlák se hájil tím, že v dopise, kterým byl k očkování vyzván, nebylo o kozách ani slovo, pouze byla uvedena katarální horečka ovcí. Nejdříve mu byla vyměřena pokuta 350 euro. Když nezaplatil, protože tolik peněz neměl - má tři děti a čtvrté na cestě - byla mu zvýšena pokuta o dalších 350 euro, za 10 krav, které také nenechal očkovat, protože je měl vysoko v horách. Navíc byl vyměřen poplatek 70 euro (1.715 Kč) za správní řízení.

"Zákon je zákon," konstatoval zástupce veterinární správy, "kdyby tvrdohlavý sedlák zaplatil první částku, t.j.350 euro, která byla vyměřena v době platnosti povinného očkování, do vězení by nemusel. Jemu se nejedná o peníze, ale o princip." V jiných spolkových zemích podobné situace vyřešila zemská hejtmanství. Zatím v nejbližších dnech sedlák do vězení nastoupit nemůže, protože věznice mu oznámila, že nemá volné místo.

"Nevidím žádnou možnost, jak do problému zasáhnout," řekl prezident tyrolské agrární komory Hechenberger, "ale jednat se sedlákem jako se zločincem kvůli očkování zvířat, které už není povinné, to je donebevolající." O případ se zajímají také různé humanitární organizace, když se dozvěděly, že sedlákova manželka, která je ve vysokém stupni těhotenství, bude muset veškeré práce na statku dělat sama.

Žádné komentáře:

Okomentovat