Google

úterý 14. září 2010

Vesnice, ve kterých voličem je strach. (1)


V mnoha vesnicích v blízkosti velkých měst v poslední době vyrostly bytové útvary zvané „paneláky naležato“, někde celé kolonie, v nichž žije zvláštní typ poslušných lidí. Jejich povinností je co nejhlasitěji odsuzovat všechny sociální vymoženosti, přestože sami většinou pocházejí z bývalého proletářsko-funkcionářského prostředí. Proč asi? Z největších pytláků se stávají nejlepší hajní? Kde se v nich bere ta stádová kultura cynizmu a totální ztráta vlastního kritického myšlení? „Volím, uctívám a napodobuju ty, kteří jsou úspěšní a bohatí, protože i já chci být úspěšný a bohatý.“

Obyvatelé satelitních osad jsou zaměstnáni vesměs ve velkých firmách (bankovnictví, pojišťovnictví, poradenství, IT, zahraniční firmy, …). Jejich vysoké příjmy zdaleka nejsou za práci, ale hlavně za „správnou orientaci“, loajalitu, kterou musí pravidelně demonstrovat na pracovištích, na povinných firemních večírcích, na víkendech se šéfy, na dovolené atd. K jejich nepsaným povinnostem v zaměstnání i mimo patří urážení lidí nemocných, invalidů, nezaměstnaných, důchodců, venkovanů a lidí živicích se manuální prací.

Obyvatelé těchto sídlišť jsou téměř vždy povinně zatíženi hypotékou (se splátkou okolo 20 000 Kč měsíčně anebo větší). Musí se tedy trvale stresovat, bát ztráty zaměstnání, která jim hrozí, pokud by se prohřešili proti zaměstnavateli, který kvůli legislativním, daňovým a jiným výhodám musí vydávat nemalé částky na volební kampaň pravicových stran.

Lidé v těchto osadách se vzájemně hlídají, koukají si do oken a jakákoliv černá ovce by byla mezi nimi okamžitě odhalena. Bydlení v těchto sídlištích je psychicky vyčerpávající, dochází k narušování soukromí. Vybočení z místního bontonu se rovná sebevraždě. Připomíná to stranickou disciplinu komunistů, kdy neuvážené zpochybnění linie strany znamenalo vyloučení z kolektivu, ztrátu výhodného zaměstnání a diskriminaci na trhu práce i v bydlišti.

Pěšáci z pestrobarevných lágrů musí tvrdit, že oni stát a veřejné služby k ničemu nepotřebují a placení jakýchkoliv daní je okrádání úspěšných. Zásobují se a jinak realizují pouze v místě svého zaměstnání, ve městě, sídliště je pro ně jen „noclehárnou“. Spoluúčast na společenském a kulturním životě obce odmítají. Avšak zpravidla zneužívají demokratických mechanismů místní samosprávy ve svůj prospěch, na úkor původních obyvatel. (Jiří Krž, 13.9.2010)

4 komentáře:

  1. Velmi dobrý postřeh. Ač situaci neznám osobně, souhlasil bych s většinou věcí snad s výjimkou toho, že vysoké příjmy obyvatelů satelitů jsou jen za loajalitu - ale to je vedlejší.

    Satelity mi také nahánějí obavy, nelíbí se mi a straší mne na nich zejména ten razantní zásah do tradiční venkovské komunity. Ale ruku na srdce - nezpůsobily si to obce samy svým územním plánováním? Chápu že je to těžké, ale copak nelze plánovat novou výstavbu v obci trochu sofistikovaněji, tak aby to více směřovalo k začlenění novousedlíků do komunity? Není to naopak chyba starostů, kteří chtěli rychle dostat do obce víc lidí s trvalým pobytem a vyšším příjmem? Co čekali, že z toho vznikne?

    OdpovědětVymazat
  2. Nyní, když předvolební euforie vyprchaly, chcete protesty a Demonstracemi zvrátit to, čemu jste sami svými hlasy ve volbách pomohli k moci. Modrému panstvu vůbec nejde o lidi, ale jen a jen o moc ve státě, o miliony a miliardy pro sebe a pro bohaté, kteří jim tu líbivou a vydatnou propagandu bohatě dotovali. Ti ostatní – včetně vás, co nemáte bohaté rodiče – to budou platiti. Pěkně jste to zavařili nejen sobě, ale i těm, co s bídou vyjdou s penězi od výplaty k výplatě.

    Vezměte rozum do hrsti, začněte střízlivě uvažovat. Proč modré panstvo, když se po »sametu« zmocnilo moci ve státě na celých dlouhých dvacet let, teď, před volbami, soustavně špiní komunismus? Vytahují jen 50. léta. To vám nedošlo, že kdyby bylo všechno za »komunismu« špatné, tak už dávno po něm nikdo ani nevzdechl?

    Co bylo tak špatné na:

    - bezplatném školství, včetně učebních pomůcek;

    - bezplatném zdravotnictví, včetně léků, a lázeňské péči za pár korun;

    - zajištění práce pro každého (kam půjdete vy po skončení studia, když začátečníky nikde neberou);

    - zajištěné odměně za práci (neexistovalo, aby lidé nedostali výplatu);

    - na postupně se prodlužující placené dovolené;

    - na laciném bydlení;

    - na laciných potravinách, jejichž kvalita byla důsledně sledována;

    - na zcela soběstačné výrobě kvalitních potravin?

    Vyvážel se cukr, chmel, průmyslové výrobky atd. Kde to dnes všechno je? Zemědělství je »na huntě«, to, co se dříve vyváželo, se dnes dováží, mnohdy v pochybné kvalitě. Z našeho vyspělého průmyslu se staly montážní dílny a opravárny pro zahraniční majitele, např. OP Prostějov šil výběrovou konfekci i pro Anglii a dnes jde ke dnu. Vyvážely se bezešvé trubky z Poldi Kladno, broušené i tabulové sklo atd.

    Modré panstvo zašantročilo, co se dalo. Podniky vyrabovalo a pak se odporoučelo s naditými kapsami. Kam zmizely všechny peníze získané výprodejem naší ekonomiky? Kde jsou rezervy z armádních skladů? Pan Miroslav Kalousek teď odpovědnost za všechny napáchané dluhy hází na krk obyčejným lidem. I vám, páni študenti! Jak je možné, když se rozprodala a zašantročila téměř celá ekonomika mnohabilionové hodnoty, že zde najednou máme bilionové dluhy? Kdo republiku tak vydrancoval, zadlužil a statisíce lidí uvrhl do nezaměstnanosti a bídy bezdomovectví?

    Až si to všechno ve svých študáckých hlavičkách přeberete, tak jděte ke komunálním a senátním volbám. Postarejte se i o své okolí, které se nechalo také vyhecovat. Hlavně vezměte na vědomí, že neúčast v nastávajících volbách by modrému panstvu vydatně pomohla znovu k vítězství, což by znamenalo další zbídačování lidu této země!

    OdpovědětVymazat
  3. Vzhledem k tomu, že k této sociální skupině sám patřím chci protestovat. Zaprvé - víkendy se šéfy, různé "team-buildingy", ožíračky v hospodách, "fotbálek"a házení si nafukovacím míčem se šéfem, účast na striptýzech a další podobné způsoby, jak ničit nezávislost a sebeúctu "lidských zdrojů", skutečně patří k tomu, s čím se elitní pražský zaměstnanec ve svém životě setká.
    Ale lze se bránit. Například já osobně jsem se za celých deset let svého zaměstnaneckého poměru nezúčastnil ani jednoho firemního večírku, neabsolvoval ani jedno mimopracovní setkání se šéfem

    OdpovědětVymazat