Google

pátek 29. ledna 2010

Mléčné automaty zaměstnávají hygieniky.

Podle hygieniků od loňského prosince, kdy v Českých Budějovicích začaly fungovat automaty na nepasterované mléko, se prudce zvýšil počet případů onemocnění bakterií Campylobacter Jejuni, která způsobuje těžké průjmy. Za měsíc bylo evidováno 52 případů onemocnění.

Stopy vedou právě ke konzumentům syrového mléka z automatů. Jen v Českých Budějovicích jsou už takzvané mléčné bary tři, u obchodních domů Tesco, Terno a u multikina CineStar,.a těší se velké oblibě." Na všech zařízeních je doporučení, že lidé mají mléko napřed převařit a skladovat při teplotách od čtyř do osmi stupňů. Mléko však převařuje jen minimum kupujících, většina ho chce vychutnat v přírodním stavu. Pití syrového mléka doporučují i výrobci automatů: „absence tepelného zpracování“ umožňuje zachování laktobacilů, které posilují imunitu a oživují střevní systém."

Zástupce jednoho z dodavatelů mléka, uvedl, že syrové mléko bakterií Campylobacter Jejuni obsahuje. „Ta je v něm byla vždycky. Se syrovým mlékem se musí zacházet jinak než s mlékem průmyslově zpracovaným. Mělo by se spotřebovat rychle nebo skladovat v chladnu, aby se tyto bakterie nepřemnožily.“

Syrové mléko má tučnost minimálně 3,8 procenta a litr stojí patnáct korun. Nad distribucí a prodejem má dohled českobudějovická veterinární správa, jejíž ředitel tvrdí, že při dlouhodobém pití syrového mléka si lidé vypěstují odolnost proti uvedené bakterii, tak jako ji měli lidé v minulosti, kdy se mléko nepasterizovalo.

Žádné komentáře:

Okomentovat