Google

pondělí 21. února 2011

Zemědělská půda je dědictví otců.

Z východu k naší Moravěnce drahé,

K tobě hlas prosby z této vlasti vane,

Dědictví otců zachovej nám, Pane!

Chorál od Velehradu by společně s hlasy odborníků měl národ upozornit na to, že zemědělská půda je dědictvím, které v potu tváře naši předci vytvářeli více než tisíc let. Tisíc let se český sedlák učil hospodařit s každou pídí země v krajích rovinných i hornatých. Zúrodňoval skály i močály. Tisíc let naši předkové vytvářeli neocenitelné bohatství, jakým je orná půda.



Hospodaření s půdou se však nyní stalo přežitkem, současná česká společnost v podstatě přestala půdu uznávat jako zdroj výroby potravin. Pokud se s půdou nedá obchodovat, ztrácí hodnotu. Bohužel ti, co by měli jít vzorem, zemědělci, se přizpůsobili, místo uchování dědictví otců opouštějí zkušenosti otců i vědecké poznatky, přestali se chovat jako hospodáři a vrhají se na zisk za každou cenu. Výsledkem je trvalá ztráta úrodnosti půdy, ztráta její nesoudržnosti a nezadržitelná vodní a větrná eroze. 50 procent české půdy je ohroženo vodní erozí, přičemž ročně dochází k odplavení až 7,5 tuny půdy z hektaru.


O rozvoj eroze zemědělské půdy se významně zasloužila kolektivizace zemědělství v padesátých létech 20. století a především industrializace zemědělství po roce 1970. Rozoráním mezí, paloučků, alejí a všeho, co tvořilo kulturní středoevropskou krajinu, došlo pouze k rozšíření oseté plochy, nikoli k zúrodnění. K eliminaci následků eroze došlo zásluhou vysokých dávek průmyslových hnojiv a pesticidů. Přesto i v dobách předlistopadových byly uplatňovány staré hospodářské metody, které přispívaly k zachování základní úrodnosti, jako hnojení statkovými hnojivy a dodržování osevních postupů.


Kdysi nás ve škole učili, že úzkostlivé dodržování osevního postupu šetří peníze za hnojiva, osiva, pesticidy i mechanizaci. V Německu odborníci sledovali náklady při různých osevních postupech a zjistili; čím více plodin v osevním postupu, tím nižší náklady na jednotku produkce. Byly doby, kdy sláma nebyla odpadem ani palivem, ale surovinou k výrobě nezbytného chlévského hnoje.


K snižování úrodnosti půdy nepřispívá jen americký průmyslový způsob zemědělství, pohrdání orbou a osvědčenými plodinami a osevními postupy - jeteloviny, okopaniny, luskoviny a pícniny nemohou být nahrazeny chemicky kultivovanou kukuřici a řepkou - ale také nedostatek kvalitních statkových hnojiv, způsobený pastvou dobytka, hlubokou podestýlkou a kejdou.

Není stařičká výzva k věrozvěstům výzvou skutečných hospodářů? (F.Novotný, 21.2.2011)

Neopouštějte nikdy svého pole

By vaše setba zrála ve plod věčný

Ať na ní rosa požehnání kane

Dědictví otců zachovej nám, Pane!

Žádné komentáře:

Okomentovat