Google

sobota 19. února 2011

V pondělí začíná jednání ministrů zemědělství EU.

Za předsednictví maďarského ministra zemědělství Sándora Fazekase začne v pondělí jednání ministrů zemědělství Evropské unie. Jako obvykle jedním z hlavních bodů jednání by měla být Společná zemědělská politika po roce 2013.

Jednání se bude týkat otázky druhého pilíře SZP, který má řešit rozvoj venkova. Ministři by měli zaujmout stanovisko, jakým způsobem řešit vysokou nezaměstnanost venkovských oblastí a jak vytvořit venkovské sociální prostředí.

Dalším bodem je podpora diverzetifikace zemědělského venkova, vytvořit pestrý venkov s příhodnými podmínkami pro rozvoj malých zemědělských závodů, s čímž souvisí i rozvoj místních trhů. Venkov by měl mít dynamické a konkurenceschopné malozemědělství, které by lákalo mladé lidi.

Podle agrokomisaře Daciana Cioloşe bude důležité, aby se zemědělství zapojilo do celkové strategie Evropské komise, jejímž klíčovým cílem je udržitelný růst a zaměstnanost. V současném přípravném období 2007 až 2013 je třeba vytvořit podmínky pro investice do takového drobného podnikání, které navazuje na zemědělskou činnost, podmínky pro alternativní zdroje energie, pro infrastrukturu obnovy venkova a pro přípravu národních pravidel.

Nelehké jednání zřejmě bude okolo chovu slepic v malých klecích, kterého se některé státy nechtějí vzdát. Tyto státy se snaží zrušení klecí co nejvíc oddálit. Požadavek EK je, aby od roku 2012 byl chov v malých klecích zakázán. Podle tohoto nařízení nesmí 1 nosnice být chovaná na menší ploše než 750 cm2, přičemž má mít bidýlko k přirozenému odpočinku a na podlaze podestýlku.

Žádné komentáře:

Okomentovat