Google

neděle 30. ledna 2011

Spekulanti útočí na potravinový trh.

Rostoucí ceny potravin naznačují, že v celém světě je možné očekávat potravinové krize. Za nimi mohou přijít krize politické, když problémy potravinového trhu zneužijí extrémní politické síly na levici i na pravici.


Počet lidí trpících hladem v nebližší době překročí jednu miliardu, a zřejmě pořád poroste. Všichni lidé na Zemi budou muset kvůli jídlu sahat mnohem hlouběji do kapes. Dopad výrazného růstu cen komodit bude především na chudé lidi velmi citelný.


Na burzách už několik měsíců míří ceny pšenice, sóji nebo kakaa stále vzhůru. Nejčastějším argumentem pro tento jev jsou poukazy na nízkou úrodu. V uplynulé sezoně především sklidili málo v Rusku, nedávno zase postihly zátopy Austrálii. Při růstu cen kávy se většinou poukazuje na sucha v Brazílii. Dalším zmiňovaným vlivem, jenž stojí za zdražováním, je růst poptávky v bouřlivě se rozvíjejících zemích, hlavně v Číně a Indii. Část politiků a ekonomů vidí jako příčinu potravinové krize používání biopaliv a nověji i biomasy pro energetické účely.


Všechny zmíněné argumenty jistě svoji váhu mají. Teoreticky však by vliv na zásobování mít vliv neměly, protože světové zásoby potravin, přes všechny výpadky, převyšují spotřebu. Prakticky je to jinak. Lze vycházet z historických zkušeností, že potravinové krize jsou dílem prospěchářů-spekulantů, kteří využívají každou sebemenší klimatickou, politickou a jinou událost k zvýšení cen. V minulosti bývali za příčinu bídy označováni židé.


V současnosti je to dílo obchodu. Zemědělci profitují zanedbatelně. Kvůli dlouhým biologickým procesům při výrobě potřebují ceny stabilní, jim denní, týdenní i měsíční výkyvy cen nevyhovují, Navíc odběratelé produkce to dovedou zařídit tak, aby se při zvyšování cen na zemědělce nedostalo.


Potravinovou bublinu nejvíc nafukují spekulanti, neboť jim přinese skvělý zisk. Na své si díky zdražení zboží přijdou zpracovatelé a obchod. Tyto bezohledné prospěcháře nezajímá, že žijí na světě lidé, kteří drtivou část příjmů dávají za jídlo. Těmto lidem začíná jít o život.

Žádné komentáře:

Okomentovat