Google

pondělí 31. ledna 2011

Ryba páchne od hlavy.

Přes korupční aféry ODS, které normální lidský žaludek nestráví, „vybraní“ respondenti zvýšili preference ODS. Kdo v prvních letech postkomunizmu nezaslechl prohlášení o „neexistujících špinavých penězích,“ o tlusté čáře za komunismem, o létajících třískách, o ekonomech předbíhajících právníky?


Nejlépe teorie komunistického "superekonoma" pochopili ti nadšení kapitalističtí budovatelé, kteří se také inspirovali tombolou z Formanova filmu "Hoří, má panenko." Pokynů k tomu, aby zločin se stal hrdinstvím, bylo mnoho. "Morálky máme dost," dozvěděl se v televizní debatě kardinál Vlk. O jakou morálku se jedná, může si každý doplnit.


Jestliže představitel státu podpořil Drobilovy pokusy o tunelování, podpořil tím i ostatní zkorumpované politiky a úředníky, nestydaté prospěcháře, sdělil tím všem občanům, že se mohou chovat stejně, že mohou lhát, podvádět, tunelovat, krást a loupit. "Krást můžete, nesmíte se nechat chytit." (další televizní moudro).


V rámci diletantských "škrtů" a tzv. reforem se snižují stavy zaměstnanců kontrolních úřadů, ruší se úřady práce, finanční úřady a další státní kontrolní instituce, které by mohly korupci přibrzdit. Tomu, že se tím pro státní kasu něco ušetří, může věřit jen pacient doktora Chocholouška. Zvýší se jen nezaměstnanost, peníze se rozplynou v arbitrážích, fondech a především v zlodějských zakázkách (autolékárničky za 1.000 Kč), a ze zvyšování státního dluhu budou zase obviněni všichni občané, kteří v minulosti "žili nad poměry." (Jiří Krž, 31.1.2011)

Žádné komentáře:

Okomentovat