Google

sobota 22. ledna 2011

Před sto léty se narodil Bruno Kreisky.

V anketě o určení nejlepšího poválečného politika, pořádané v nedávných dnech, čtyři pětiny Rakušanů označilo Bruno Kreiského. Dnes by bývalý sociálně-demokratický rakouský kancléř Bruno Kreisky oslavil sté narozeniny. Narodil se 22. ledna 1911 ve Vídni, v židovské rodině, která se tam přestěhovala z Dolních Kounic u Brna.

V roce 1936 byl jako socialistický student práv zatčen a odsouzen k 1 roku vězení, po 3 měsících byl propuštěn, ale bylo mu zakázáno další studium. Dostudovat mohl až na začátku roku 1938. 14. března 1938 obhájil práci doktora práv a 15. března byl zatčen gestapem a do srpna vězněn. Po propuštění uprchl do Švédska, kde působil jako dopisovatel různých švédských i zahraničních novin. V roce 1942 se oženil s Verou, dcerou švédského průmyslníka Fürtha.

Po válce Kraisky ve Švédsku zajišťoval pro Rakousko humanitární pomoc. Potom pracoval na rakouském velvyslanectví v Paříži a na ministerstvu zahraničních věcí. V roce 1956 byl zvolen poslancem a v roce 1959 předsedou socialistické strany. Zároveň se stal ministrem zahraničí, jímž byl do roku 1966. V létech 1970 až 1983 byl rakouským kancléřem. V celém světě byly oceňovány jeho zásluhy při urovnávání sporů na Blízkém východě.

K Moravě se Kreisky, vždy hlásil. Měl tam své kořeny (Třebíč). Na Moravě (Brno, Moravská Třebová), na konferencích mladých socialistů, začínal svou mezinárodní politickou kariéru. V sedmdesátých létech navázal kontakty i s československými politiky (hlavně s L.Štrougalem) a v roce 1982 dohodl návštěvu prezidenta Husáka ve Vídní, což byla po dvaašedesáti letech první návštěva československé hlavy státu v Rakousku.



V roce 1983 Kreisky odmítl, po třinácti letech, dále vykonávat šéfa rakouské vlády. V roce 1984 podstoupil transplantaci ledvin. V následujících letech Kreisky po celém světě dostával cen a čestné doktoráty. Zemřel 29. července 1990 ve věku 79 let.

2 komentáře:

  1. Takového politika by potřebovali čeští socdem, ale v čr se ještě nenarodil, mimo Masaryka

    V roce 1968 bylo Rkousko hospodářsky zaostalé
    daleko za námi. Krejsky za 10 let ho dostal nahoru, v roce 1990 už to byla bohatá zem

    Zavedl dan z luxusu, bezplatné školství, zdarma učebnice a dopravu žádů a studentů

    Za něho Rakousko dosáhlo prakticky pln=é zaměstnanosti, zemědělci měli takové podmínky, odbyt a výkupní ceny o jakých se jimdneska nezdá. To se odrazilo ve vysokých dnešních důchodech, proto dnes důchodci nedaji na Krajskýho dopustit.

    OdpovědětVymazat
  2. Měl byste si uvědomit, že Kraiský byl u moci v době po sovětské okupaci ČSSR, takže mohl využívat podpory všech západních zemí, Rakousko bylo nejblíž sovětskému bloku,. Přesto měl velké problémy, stavbu jaderné elektrárny splácí Rakušané ještě dnes, přitom už není k ničemu. Měl problémy i s Waldheimem, prezidentem,co byl v ss

    OdpovědětVymazat