Google

pondělí 24. ledna 2011

Nejen českému venkovu je ztěžován život.

Transformace a privatizace zemědělství, likvidace venkovských škol a obchodů a omezení veřejné dopravy nejvíce za posledních dvacet let českému venkovskému obyvatelstvu znepříjemnilo život. V sousedním Rakousku se s venkovem jedná způsobem podobným.


V dolnorakouských okresech končí intenzivní likvidace poštovních úřadů, které zůstanou jen ve větších městech. Poštovní úřad má být vzácností. V okrese Gmünd budou od 1. února poštovní úřady jen v největších třech městech: Gmünd (dříve česky nazýván Cmunt), Schrems (Skřemelice) a Weitra (Vitoraz).


Weitra: Poštovní úřad

Dřívějším zprávám o uzavření pošty nevěřili obyvatelé města Litschau (2.000 obyvatel), kteří předpokládali, že jednání mezi poštou a radnicí budou pokračovat. Nečekané se stalo skutkem: 14 ledna 2011 zůstaly dveře pošty zamknuté. Nic nepomáhají nové petice a protesty občanů, rakouské úřady nereagují. Služby za chybějící poštovní úřady by měly dělat obecní úřady nebo soukromé obchody či jiné firmy.

Mimo venkovských pošt ruší Rakušané i železniční dopravu ve venkovských oblastech, od nového jízdního řádu byly poblíž jihočeské hranice zrušeny lokálky do okresních měst Waidhofen a Zwöttl.

Mimo toho došlo k zdražení jízdného. V železničních stanicích byly zrušeny pokladny, při vydání jízdenky ve vlaku je nutno navíc zaplatit 2-3 eura, rovněž jízdenky z automatů jsou dražší než u přepážky. (Toto opatření zřejmě už stálo místo odpovědné osoby u Rakouských spolkových drah).

Občanů ČR se týká zpráva o rušení služeben rakouské pohraniční policie. Během prvního pololetí letošního bude v Dolních Rakousech zrušeno všech 12 pohraničních policejních služeben, 350 policistů však nebude propuštěno, ale bude sloužit při zajišťování pořádku v ulicích měst a na silnicích. Důvodem ke zrušení pohraniční policie je nedostatečná kriminalita. Po Schengenu Rakouská vláda marně na českých a slovenských hranicích očekávala davy kriminálních živlů. Ty se, mimo několika ojedinělých zlodějíčků, nedostavily, takže rakouská vláda uznala, že policie je na hranicích zbytečná.

Žádné komentáře:

Okomentovat