Google

pátek 14. ledna 2011

Co to je dioxin?

DIOXIN

Mezi dioxiny je možné zařadit asi 200 chemických látek, z nichž nejnebezpečnější je nazýván "Seveso-jed", podle italského města Seveso, kde v roce 1976 v chemičce došlo k havárii a dioxin zamořil životní prostředí.

Dioxiny nejsou záměrně vyráběny, jsou to nežádoucí látky, které vznikají při nízkých teplotách (pod 900°C) hoření organického uhlíku a chloru. Proto je dioxin prakticky všude přítomný, hlavně při spalování dřeva, rašeliny a odpadků z domácnosti. Dioxin uniká ze smaltovaných kamen, nachází se i v kaolinu, který je starý 200 milionů let.

Vzhledem k tomu, že dioxin je všude přítomný, je samozřejmě i v potravinách a krmivech. Proto se nachází i ve všech tělech živočichů. Je v mléce, mase i vejcích. Člověk se mu nevyhne. Nebezpečné jsou pouze vysoké dávky "Chlorakne". Nejznámějším případem otravy je ukrajinský politik Viktor Juščenko, který byl zřejmě otráven úmyslně.

Menší dávky dioxinu se hromadí v tuku. U pokusných zvířat byly pozorovány poruchy imunitního a nervového systému. Některé dioxiny by mohly být karcinogenní, proto je snaha snižovat příjem dioxinů na nejnižší možnou úroveň. (Zdroj: zahr.tisk)

Žádné komentáře:

Okomentovat