Podle normy EU může v 1 gramu vaječném tuku být do 4pg (pikogramů) dioxinů, podle WHO není pro člověka škodlivé 3,5 pg dioxinu na 1 kg tělesné váhy.
Podle tiskových zpráv byl limit u sledovaných německých vajec překročen dvojnásobně, bylo zjištěno 8 pg dioxinu na 1 g vaječného tuku. Otázkou je, je-li 8 pg dioxinu na 1 g tuku ve vejcích škodlivé, proč není škodlivé množství dioxinu v rybím tuku, které se pohybuje v množství 8-12 pg.
Dalším problémem je třída dioxinu, existují totiž různé varianty dioxinů, podle různých kritérií (např. podle poločasu rozkladu). Dioxin je všude přítomný, například při spalování dřeva se z 1 kg vytvoří až 200 pg dioxinu. Při spálení 1 litru benzinu v autě se uvolní 100 pg dioxinu. Dioxin se neukládá v těle.
Žádné komentáře:
Okomentovat