Google

úterý 4. ledna 2011

Blíží se obleva a déšť.

Dnes mrzlo celý den a v noci má mráz atakovat mínus 10 stupňů, ale meteorologové předpovídají od čtvrtka výraznou oblevu spojenou s dešťovými srážkami a teplotami během víkendu okolo osmi stupňů nad nulou. Protože se v souvislosti s tím čeká výrazný vzestup hladin vodních toků, začali včera ráno vodohospodáři upouštět vodu z některých přehrad.

Povodně ničí severovýchod Austrálie. Očekává se, že zničená úroda obilí, cukrovky, kukuřice a dalších plodin ovlivní cenu zemědělských produktů po celém světě. Strach z povodní má severní Německo, kde už po nepatrném nedělním oteplení nebezpečně stoupla voda v Odře, Havele a Sprévě. Hrozí, že ledy vytvoří přehrady a voda se rozlije.

Regulace odtoku z českých vodních nádrží bude záviset na předpovědi počasí. Nejsilnější deště měly dorazit v pátek odpoledne a večer. Přesnější prognózu toho, kde bude pršet nejvíc a v jakých lokalitách, budou meteorologové mít k dispozici nejdříve 48 hodin předem, tedy pravděpodobně ve středu či ve čtvrtek. Ani pak ale nemusí být předpověď zcela spolehlivá.

Žádné komentáře:

Okomentovat