Google

čtvrtek 20. ledna 2011

Bude se udávat jako za heydrichiády?

Zpráva na ČRo: V současné době je policie zavalena udáními od občanů. Rozmohlo se v souvislosti s nechutnou korupční aférou ministra životního prostředí. V průměru policie od občanů denně dostává 600 oznámení.

Pochopení pro udávače má i současný ministr spravedlnosti Pospíšil, který by zákonem chtěl osvobozovat spolupachatele trestných činů, když své komplice prozradí.

Po zaslechnutí takových zpráv zatrne v těle. Člověk se neubrání návratu do historických pramenů. Nevynoří se v paměti jen placení informátoři z Haškova Švejka, jakými byli Pepek Vyskoč či civilní strážník Bretschneider, nebo za Rakouska pověstní udavači z pražského intelektuálského prostředí jakými byli Karel Sabina a Rudolf Mrva.

Existovaly doklady o poválečných výsleších a soudních procesech, kdy se gestapáci hájili tím, že spoustu lidí zachránili před vězením, neboť mnoho udání od českých občanů, jimiž bylo gestapo (Tajná státní policie) zavaleno, nevyšetřovali, jak bylo jejich povinností, ale házeli do kamen. Proč se sousedské spory řešily, řeší a budou řešit tímhle způsobem, je otázka pro odborníky z psychiatrie, i když i oni jsou s vědou zřejmě vedle.

Vzhledem k tradiční úřednické tuposti ani současná policie samozřejmě nerozezná, že udavač není ten, co oznámí týrání dětí u sousedů, ale ten, kdo si stěžuje na souseda, protože třeba pomlouval prezidenta. Udání a stížnosti přicházejí i na úředníky. Ti se proti udavačům chtějí hájit zákonem.

„Pokutu od 500 do 5000 korun by mohl dostat úřad za maření prošetřování stížnosti občana či firmy, nebo neplnění povinnosti dané zákonem.

Stejný postih za stejné skutky by hrozil i lidem, kteří stížnost podali. Pokuta ve stejné výši by mohla potkat člověka, který by úřadům poslal hrubě urážlivou stížnost, nebo by se choval neslušně.

Počítá s tím návrh zákona o stížnostech z pera Zastupitelstva Jihomoravského kraje. V současnosti ucelený právní předpis k řešení stížností neexistuje, jejich úprava je prý nejednoznačná a kusá.

Návrh mj. definuje stížnost a stanoví přesnou odpovědnost za jejich vyřízení. Stížnosti by úřady musely vyřídit do měsíce, složitější do dvou, nejvýše tří měsíců. Anonymy by se nemusely zabývat, ale pokud by nasvědčovaly spáchání trestného činu, musely by je předat policii.“ (Jiří Krž, 20.1.2011)

1 komentář:

  1. Jednani p. Michalka veru za udani nepovazuji.
    Zvlaste pokud zvazim, kolik korupce bylo v CR setreno a zejmena potrestano a ze neni v CR korupce a tunelovani si mohou myslet jen bolsevici
    bez rozdilu barev, modri obzvlaste.

    OdpovědětVymazat