Google

čtvrtek 20. ledna 2011

Fuksa jako fořt s dřevěnou knihou.

Návrh ministra Ivana Fuksy počítá s rozdělením lesů na obří parcely, v každé z nich by veškerá práce i prodej dřeva spadaly pod jednu soukromou firmu, a to až na deset let. Lesy ČR přímo spravují sedmnáct procent českých lesů. Ty kromě profitu z těžby dřeva chrání krajinu proti záplavám a umožňují každý týden odpočinek milionům turistů.


Proti návrhu se ve vládě patrně postaví ministři za Věci veřejné, kteří argumentují tím, že by zlikvidoval živnostníky a malé firmy, omezil rozvoj regionů a znamenal zánik pracovních míst. Podle kritiků
je tento návrh jednak ekonomicky nevýhodný pro stát, jednak by znamenal vydrancování lesů firmami, kterým na budoucnosti lesů nezáleží, jde jim jen o zisk.


Model těžby dřeva tzv. u pařezu, kdy jedna firma stromy pokácí, odveze i prodá, znemožňuje kontrolu těžby. To potvrdil i zkušený lesník a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, který takové hospodaření kritizuje. Návrh nepodporuje ani Česká asociace podnikatelů v lesním hospodářství, vedl by prý k monopolizaci resortu a k likvidaci malých a středních lesnických a dřevařských firem a neřešil rozvoj regionů.


Ministra zemědělství naopak podporuje Sdružení podnikatelů v lesním hospodářství (SPLH). Jedná se samozřejmě o skupinu firem s konexemi na ODS (například Lesy Hluboká Pavla Dlouhého, LST Trhanov Václava Junka či Opavská lesní bývalého ministra vnitra Petra Čermáka).

1 komentář:

  1. Kuponová privatizace byla převodem strategického majetku, resp. většiny státního majetku do rukou bývalé komunistické nomenklatury. Schéma tohoto procesu i jeho subjektů byly předem připraveny. Proto nebylo možné tento proces upravit zákonem resp. řídit jej podle zákona. Privatizace lesních závodů v kuponové privatizaci byla v rozporu se všemi zásadami odpovědného hospodaření v lese.

    OdpovědětVymazat