Google

pátek 3. prosince 2010

Odbory, blokáda a nečitelná Agrární komora.

Zemědělští odboráři chtějí 8. prosince 2010 zablokovat vjezd do Prahy na jedné z dálnic. Pokud nedosáhnou svých požadavků, zablokují 10. prosince všechny dálnice do Prahy.

Odbory, podle svého předsedy Dufka požadují zvýšení mezd. Mzdy v zemědělství výrazně zaostávají za průměrem celé ekonomiky. Pracovníci v zemědělství, lesnictví a rybářství loni brali v průměru 17 639 korun, o čtvrtinu méně než činil průměr domácí ekonomiky, který byl 23 598 Kč. Mzdy se podstatně liší podle regionů a jednotlivých podniků. Vzhledem k tomu, že finanční situace větší části podniků není dobrá, nejsou výjimkou mzdy pod 10.000 Kč.



Někteří podnikatelé jsou údajně ochotni svým zaměstnancům pro příští rok platy mírně zvednout. Odbory požadují zvýšení o čtyři procenta. To situace nedovoluje. Komplikuje ji návrh státního rozpočtu na příští rok, protože v plánu státního rozpočtu nejsou žádné peníze na dorovnání přímých plateb na půdu, což je jeden z hlavních zdrojů zemědělských mezd.


Odbory tvrdí, že nedostatek peněz v odvětví dopadne na zaměstnance, proto důvodem blokády bude také požadavek, aby zemědělské podniky dostaly peníze, jak vláda

slíbila. Stát v příštím roce, poprvé od vstupu země do Evropské unie, nechce na dorovnání přímých plateb dát ani korunu.


Vedle záměru blokovat Prahu oznámili odboráři, že v případě neúspěšných jednání o mzdách uvažují o blokádě skladů některých zahraničních obchodních řetězců. Chtějí tím omezit zásobování českého obchodu zahraničními potravinami. Jejich velký podíl (až 80%) na českém trhu i údajně nízkou kvalitu dlouhodobě kritizují nejen zemědělci.


Zatímco odboráři jsou ochotni kvůli zemědělským podnikům nést kůži na trh, největší nevládní zemědělská organizace, Agrární komora, v minulém týdnu zemědělce zradila, když vládě odpustila polovinu částky, kterou se vláda zavázala zemědělcům vyplatit. "Lepší málo než nic." AK se zřejmě nakazila od městských vlastníků zemědělské a lesní půdy, kteří ji prodávají a pronajímají za symbolické ceny. Jen aby se nemuseli starat - nedej Bože na ní pracovat. (F. Novotný, 3.12.2010)

2 komentáře:

  1. taK NEVÍM jestli se dá nakazit dobrovolným prodávánim a pronajímáním půdy za h...o hrušek§§ to musíte blíže vysvětlit!!V německu nebo rakousku tento kmen bolševiru néni a takového blbce co by sám od sebe neznám !!Takhle prodává a pronajímá někdo kdo nemá na výběr!!!!Od převratu se vše valorizuje ceny bytů nájmy voda plyn potraviny atd akorát půda a VŠ jsou zadarmo!!:-))Jo vyjimky existují:-))třeba půda pod letištěm koupená na levné podíly za 5k m a prodaná za 500 a 1700m ale může to každy:-)))

    OdpovědětVymazat