Google

čtvrtek 2. prosince 2010

Pražská radnice a nepovedená revoluce.

Povolební situace na pražské radnici není vůbec unikátní. Takových koalic je spousta, a nejen na českých radnicích. Na počet hlasů v Praze vyhrála pravice - TOP 09 a ODS. Ale nevytvořila koalici. ODS se spojila s levicovou ČSSD. To se nelíbí voličům. Brojí proti velké koalici a protestní petici podepsalo okolo 22 tisíc lidí. Ti, co v úterý přišli dělat rámus do radnice, jistě nebyli tak naivní, aby věřili tomu, že otrlí politici kvůli nim opustí zlatý důl a vyhlásí nové volby. Demonstrantům se jednalo jen o ten rámus. Mělo to být to varování, že příště jich může přijít víc.



Kdo z pamětníků osmdesátých let byl v úterý u pražské Nové radnice nebo sledoval dění v televizi, určitě si připomněl zvonění klíčů. Určitá napodobenina předlistopadových demonstrací to byla. Nechyběl dokonce ani tehdejší disident Havel, kdysi nenáviděný komunisty, dnes opět disident, nenáviděný zastánci práv džungle, práv toho silnějšího, práv zastánců násilí tělesného, psychického i ekonomického, kteří si vládu nad Prahou snaží udržet všemi prostředky.


Komunistického šikovatele Miroslava Štěpána tentokrát celkem slušně nahradil Boris Šťastný, jenž, při ohánění ústavou, také odhaloval třídní nepřátele - a opět Havla, Schwatzenberga a další. Stejně jako kdysi Miloš Jakeš tentokrát přežvykoval ústavní abortiva gynekolog Svoboda, také nastrčená figura.


Za normálních okolností by asi Pražanům bylo fuk, kdo sedí na radnici. Pražané však vědí, že se tam v nedávné minulosti hodně kradlo, že tam mizely miliardy, a u toho kradení byli lidé právě z těch stran, které tak nestydatě uzavřeli povolební koalici. Jaké tyto dvě strany v minulosti podporovaly nesmyslné projekty, ještě je v paměti veřejnosti. Není to tedy problém ani tolik politologický jako kriminální. Praze patrně vládnou klany spojené s politiky. Zakázky jsou předražené, čachruje se s pozemky. V pozadí všeho jsou údajně zvláštní lidé, jimž se říká kmotři.


Není jisté, že by TOP 09 byla lepší. Existovala by alespoň nějaká naděje, že se věci změní. Není také jisté, že lidé, kteří proti neslušné koalici protestovali, byli příznivci TOP09. Podle toho, jak se po straně vyjadřovali, jednalo se hlavně o zklamané voliče ODS, jimž nevoní nejen koalice s ČSSD, ale ani podpora, kterou ODS slíbili komunisté. Takže někoho může napadnout otázka:"Proč vlastně byla zrušena Národní fronta a formální volby?" Podle toho, jak před volbami byly upraveny pražské volební obvody, je zřejmé, že po volbách ke změně nemohlo dojít, že funkce byly už před volbami rozděleny. (Jiří Krž, 2.12.2010)

1 komentář: