Google

čtvrtek 2. prosince 2010

MZe ČR na jednání v Bruselu.

Česká republika v Bruselu podpořila modernizaci Společné zemědělské politiky

Další z pravidelných Rad pro zemědělství a rybářství členských států EU 29. listopadu dominovala otázka rybolovných práv. V předvečer zasedání se uskutečnilo druhé setkání ministrů zemědělství členských států EU-12. Česká delegace, kterou vedl náměstek ministra zemědělství pan Juraj Chmiel, akcentovala hlavně spravedlivé podmínky, odmítavý postoj vůči zastropování plateb a potřebu dalšího zjednodušování a modernizace SZP.


Jako každoročně v tomto období diskusi vévodila problematika rybolovných práv. Ministři členských států usilovali o dosažení dohody ke stanovení rybolovných práv u hlubokomořských druhů na roky 2011 a 2012. ČR podporuje vyváženou dohodu dotčených států, očekává totiž stejný přístup členských států k tématům sladkovodní akvakultury, která jsou pro ČR, jako i ostatní vnitrozemské státy, prioritní.


Komisař pro zemědělství a rozvoj venkova pan Dacian Cioloş oficiálně představil Sdělení EK k budoucí podobě SZP. Delegace vesměs označily dokument EK za dobrý základ pro další diskusi, volaly po posílení konkurenceschopnosti evropského zemědělství a zacílení na aktivní zemědělce. S tím souvisí potřeba jednoznačně definovat, co se pod pojmem aktivní zemědělec skrývá. Větší podporu by si podle názoru mnohých členských států zasloužili mladí začínající farmáři.


Ze strany států EU-12 s podporou řady států staré unijní patnáctky zazněla výzva ke spravedlivému rozložení přímých plateb mezi členskými státy a odstranění historických referencí. ČR, Slovensko, Německo a Rumunsko se vyslovily proti jakémukoliv zastropování plateb. Delegace téměř jednomyslně podpořily další potřebu zjednodušování opatření v rámci SZP. ČR ve svém vystoupení akcentovala hlavně spravedlivé podmínky, odmítavý postoj vůči cappingu či potřebu dalšího zjednodušování a modernizace SZP. Detailnější diskuse bude pokračovat na prosincovém zasedání Rady, v rámci níž plánuje předsednictví strukturovat debatu prostřednictvím konkrétně cílených dotazů. (Zdroj: Mze)

Celý text

1 komentář:

  1. Hin se hukaze.... esli se na nas vy....., nebo
    ne!
    Uz to vidim, jak frantici a mimo EU amici,
    svajcari a japoncici kvuli tuneldedkovi
    a nepohode od cajyu omezuji dotace svym farmarum.
    Cha,cha, cha.cha....

    OdpovědětVymazat