Google

sobota 4. prosince 2010

Rozšíření protierozní ochrany půdy.

Česká vláda na své schůzi 1. prosince 2010 schválila novou tzv. podmínku dobré zemědělské a environmentální praxe (GAEC). Na pozemcích označených jako mírně erozně ohrožené bude možno širokořádkové plodiny jako kukuřice, brambory, řepa, bob setý, sója a slunečnice pěstovat pouze s využitím půdoochranných technologií.

Taková podmínka dosud platila jen pro půdu silně ohroženou, které je přibližně 65 000 hektarů. Nově od 1. července 2011 je tato výměra rozšířena na 617 000 hektarů zemědělské půdy.



Na druhé straně se prý sníží náklady na odstraňování škod způsobených půdou (čištění komunikací, příkopů aj.) Náklady obcí, které obce údajně vydávají na odstraňování škod po zemědělství, stoupají. Vláda si od tohoto kroku také slibuje zastavení procesu poklesu ceny půdy z důvodu její degradace erozí. Odborníci uvádějí, že vlastníci půdy v České republice vinou nevhodného nebo nedostatečného hospodaření zemědělských podniků přicházejí ročně o půdu v hodnotě až desítek miliard korun.


Pravidla GAEC jsou obecné, jejichž plněním je podmíněna výplata většiny zemědělských subvencí. Avšak podmínky GAEC, které v ČR platily do roku 2009, byly spíše formální, neúčinné. Pokud by nedošlo ke změně, hrozilo by ČR až sedmimiliardové penále od Evropské komise

1 komentář:

  1. Kdyze byli zastupci ASZ u pana ministra a pana
    premiera? A co ze jim to slibili?

    OdpovědětVymazat