Google

pátek 26. listopadu 2010

Význam biozemědělství je menší, než hlásá propaganda..

Lidé jsou přesvědčeni, že na biofarmách je mnohem větší biologická rozmanitost než na konvenčních farmách, a to například díky tolerování plevelů a hmyzu. Tento pohled však zpochybňuje nová studie, provedená vědci z Univerzity v Leeds ve Velké Británii. Biofarmy tvoří ve Velké Británii 3,9 % zemědělské půdy.

Vědci porovnávali farmy v podobném prostředí, aby zamezili ovlivnění krajinou. A ačkoli nalezli větší hustotu motýlů a čmeláků u biofarem, v případě ptáků byly výsledky opačné. Ochránci prostředí se domnívají, že nejlepším způsobem, jak zvrátit pokles početnosti ptáků, by bylo zavedení tzv. agroenvironmentálních plánů, které by platily zemědělcům za vytvoření vhodných habitatů, například tzv. beetle bank (vyvýšené zatravněné pásy pro život užitečného hmyzu).

Nová studie rozhořela debatu o udržitelnosti biozemědělství vzhledem k tomu, že oproti konvenčnímu zemědělství je o 55 % méně produktivní. Jelikož v budoucnu budeme muset produkovat více potravin a přínosy biozemědělství pro biologickou rozmanitost jsou pouze malé, může se biozemědělství v určitém momentu stát přílišným luxusem.

Podle autora studie je otázkou, zda budeme hospodařit méně intenzivně na větší ploše nebo intenzivněji na menší ploše, přičemž více místa zbude pro volnou přírodu. Podle organizace Soil Association je však naivní domnívat se, že konvenční zemědělství nemá vliv na volnou přírodu v sousedících lokalitách, a tvrdí, že potřebujeme farmy, které budou udržovat biologickou diverzitu v místním životním prostředí. (Zdroj: Agronavigator, 26.10.2010)

3 komentáře:

  1. My budeme muset produkovat více potravin, přesto ČR v rámci SZP EU zasahuje do trhu -aby se jich i do budoucna méně produkovalo????

    Viz.-bioplynky.

    EU-ČR zasahují do tvorby cen, pak nastávají soustavné krize v zemědělském sektoru.

    Viz. podpora jinak neživotaschopných velkých podniků, kterým už nestačí dotace na plochu a ještě jim budeme připlácet tzv. zelené příplatky na el.energii z tzv. bioplynových stanic.

    Proč tedy velké podniky neprodukují efektivnější farmovou zvěř -např. jeleny, danky, podobně jako na N. Zélandě, či vzhledem k historickým tradicím, vhodnému klima se nevěnují na polích komerčním chovům a poplatkovým lovům drobné zvěře (koroptve, bažanti, zajíci, divocí králíci, křepelky, apod.).

    Nebo si můžete dle současné legislativy vychovat na polích drobnou zvěř, poté ji prodat, či si pozvat zájemce o lov?

    Maximálně vám původně váš majetek zcizí lidový myslivec z postkomunistických lidově-loveckých společností, poněvadž váš majetek se zakázaným vypuštěním stává tzv. přírodním bohatstvím, přesto že jste své pozemky nikomu nepronajal.

    Pak se komunističtí jezedáci a lidolov -myslivci diví, že práce na venkově není, že tam nikdo nevytváří pracovní příležotosti.

    OdpovědětVymazat
  2. Schválně se podívejte do zákona o myslivosti č.449/2001 sb. včetně novel z dílny ČMMJ(Palas -komunista do r. 1992).

    Monopol užívání společenstevních sloučených ( v reálu NEROZPUSTITELNÝCH ) honiteb mají děti lidolov - myslivců z komunistických rodin -většinou bezzemků dle tohoto zákona zajištěný na věky.

    Co na tom, že vlastníci ze současné rádoby myslivosti nic nemají, jen nejhorší stav lesů v Evropě díky přemnožené spárkaté vůči úživnosti selských a bývalých šlechtických lesů. A honitby jsou bez drobné zvěře vybité a vytrávené v několika etapách jezedácko -akciovkářskými lidolovci.

    k tomu jim dnes pomáhají i evropské platby na plochu SAPS letos ve výši 4060 Kč/ha plus národní platba TOP -UP 514 Kč/ha..

    Při cenách chovných kusů drobné zvěře, zazvěření jako v rakouských úspěšných selských, či baronských honitbách, či jen tržby za maso, či poplatkové lovy by se nemohlo jednat většinou o ztrátové podnikání.

    Ale my budeme mít venkov zasviněný bioplynkami, na které si jako odběratelé drahého proudu přichystáme peníze tak jako za fotovoltaiku v rámci ZELENÝCH POPLATKŮ.

    OdpovědětVymazat
  3. Na jednotnem/ to slovo zduraznuji/ evropskem trhu
    ma cesky rolnik dnes 2-3x nizsi prispevek na sve
    hospodareni, jak jeho nemecky kolega, 4x nizsi
    nez Holandan. Absolutne neregulovane chovani
    obchodnich retezcu v zahranicnich rukach.
    V Anglii by retezec, ktery by vedle EU produkce
    a dovozu z celeho sveta nenabizel i anglicke potraviny zbankrotoval. Ve Francii jsou zakazany
    tzv. zadni marze/zalistovani,prispevek na reklamu,pozdni placeni/, v Rakousku podminuji
    stavbu marketu proc. podilem rakouskych potravin. Jen ceske politicke p.........y s "trhem bez privlastku" jsou ochotny pod ceskym
    rolnikem podriznout vetev/kdyz uz jim nevratili
    HD,lihovary, mlekarny../a radeji /napric politickymi stranami/ povoluji fotovoltaiku...!

    OdpovědětVymazat