Google

pátek 26. listopadu 2010

Další drastický útok na české vesnice.

Před padesáti lety komunisté vytypovali vesnice střediskové a vesnice zánikové. Stejně jako komunisté smýšlejí úředníci současného ministerstva vnitra, kteří chtějí likvidaci malých obcí obnovit. Ne jako komunisté slučovacími schůzemi a podpisovými akcemi, ale za pomoci neviditelné ruky trhu. Za zvolení zastupitelstva, které špatně řídí malou obec, by její obyvatelé měli být potrestáni. Například platit zvýšenou daň z nemovitosti. Přitom malé obce dostávají čtyřikrát menší státní příspěvek na jednoho obyvatele než města. Jako by nestačilo neexistující zásobování a doprava.




"Ministerstva vnitra a financí chystají zákon, podle kterého by mohly zadlužené obce vyhlásit bankrot. Obce by po "zbankrotování" nesměly mít zaměstnance a musely by rozprodat majetek. I občané by se ale na oddlužení obce museli podílet, třeba placením vyšší daně z nemovitosti nebo opravou chodníků," píše čtvrteční Mladá fronta Dnes.


Předlužená obec by měla předložit ministerstvu financí ozdravný program. Pokud ho nebude plnit, bude obec řídit nucený správce. Když i nucený správce zjistí, že vyrovnání dluhů už není možné, nastane insolvence, kterou by měl zákon řešit jinak než je tomu u fyzických osob a ostatních právnických osob.


Obec nemůže zaniknout ani nekonečně splácet dluhy. Řešením insolvence by tak mohlo být sloučení s jinou obcí. Převládá názor, že větší celek má lepší stabilitu. Druhou variantou je pak ztráta svéprávnosti obce, její záležitosti by řídil někdo jiný, třeba větší obec nebo kraj.


S těmito návrhy souhlasí i Svaz měst a obcí. "Volič by si měl uvědomit, koho volí, aby na to nedoplatil," řekl výkonný šéf svazu Jaromír Jech. Obyvatelé obce by měli na svých peněženkách poznat, že si zvolili špatné zástupce. Někdy ani netuší, že obec má problémy s dluhy. Touto legislativou chce ministerstvo vnitra řešit také postih zastupitelů, pokud se dopustí nesprávného postupu. Polovina z 6244 obcí, většinou do 1000 obyvatel, je údajně zadlužená.


Hlavním záměrem tohoto návrhu patrně je, tak jako za vlády komunistů, likvidace malých zemědělských obcí, které neřídí politické strany dirigované z Prahy, ale sami občané. Lidé v těchto obcích jsou většinou konzervativní, při parlamentních volbách nemění politické názory jako boty, navíc lpějí na spoustě levných nemovitostí, které by se hodily velkoměstským developerům.

3 komentáře:

  1. Male obce dostavaji 6-7x nizsi prispevek na obyvatele ze sdileneho urceni dani nez Praha,
    /ne pouze 4x mene/. A leckdy pres to, ze v nich
    /v satelitech/ bydli Prazaci, hlaseni jsou v Praze,neplati za odpady, psi, ani jine poplatky,
    a na obce, v kterych bydli si pouze stezuji.
    A chteli by vse jen pro sebe!

    OdpovědětVymazat
  2. chteji pro pár korun řešit postihy zastupitelů nejmenšich obcí, co to dělaji zadarmo bez poradců a sekretářek jako poslanci. At nejdřív postihují politiky v Praze,co nadělali miliardové dluhy.

    OdpovědětVymazat
  3. To an. 2: Naprosty souhlas!

    OdpovědětVymazat