Google

čtvrtek 18. listopadu 2010

Půda patří těm, co na ní pracují?

Ministr Fuksa chce uchránit zemědělskou půdu i do budoucna pro zemědělce

Přerušením projednávání devizového zákona chce ministr Ivan Fuksa dosáhnout garancí, že zemědělskou půdu stát v budoucnu prodá pouze aktivně hospodařícím zemědělcům. Do jednání vlády 23. 11. ministr předloží analýzu stávajícího stavu hospodaření na státní půdě. Jen asi 10 až 20 procent půdy, na níž zemědělci hospodaří, totiž také vlastní, zbytek si pronajímají od soukromníků nebo od státu.

Vláda dnes přerušila projednávání změny devizového zákona, která má umožnit prodej zemědělské půdy cizincům. Devizový zákon je třeba uvést do souladu s primárním právem EU. Ministři jednání o návrhu dokončí na příští schůzi kabinetu. Ministr Fuksa chce na jednání 23. listopadu předložit analýzu, která popíše rozlohu zemědělské půdy, na níž zemědělci hospodaří. Jen asi 10 – 20 procent půdy je ve vlastnictví hospodařících zemědělců, zbytek si pronajímají od soukromníků nebo od státu. Určitá rozloha je rezervována pro restituce, další pozemky pro jiné státní rezervy, například výstavbu infrastruktury. Rozloha skutečně zemědělské půdy je tedy omezená, a je tedy v zájmu resortu i vlády zachovat tyto zemědělské pozemky pro provozování zemědělství. „Chci garantovat, že českou zemědělskou půdu stát v budoucnu prodá výhradně aktivně hospodařícím zemědělcům,“ vysvětluje ministr Fuksa.

Doplňující informace:

Zákaz prodeje si vyjednalo Česko při vstupu do Evropské unie s tím, že výjimka skončí v květnu 2011.

Již od května 2009 mohou cizinci v Česku kupovat nemovitosti určené k bydlení. Česká republika si před vstupem do Evropské unie vyjednala na prodej nemovitostí určených k bydlení pětileté a zemědělské půdy sedmileté přechodné období. V případě bydlení se již ovšem ustanovení devizového zákona nevyužívá, protože v tomto případě je smlouva o přistoupení k EU nadřazenou právní normou.

Kromě v ČR sídlících firem zahraničních majitelů mohou dle výjimky zemědělskou půdu v Česku nakupovat také občané EU, kteří zde nejméně tři roky žijí a hospodaří. (Zdroj: MZe, 18.11.2010)(www.eagri.cz)

1 komentář: