Google

středa 17. listopadu 2010

17. listopad ve znamení falešných lidských práv.

Hlavní manipulátoři politického zvratu před jedenadvaceti lety jej vedli s vůdčí ideou dodržování lidských práv. Od počátku to samozřejmě nebyla pravda, jednalo se o manipulaci davů opilých euforií snadného zvratu.

Protagonistům politických změn šlo jenom o nepatrnou část lidských práv, o práva politická, a hlavně práva ekonomická - právo na nekontrolovatelný zisk a právo na vlastnění neomezeného bohatství.

Nesčetně odborníků lidská práva považuje za politická práva, mnohdy spíše občanské svobody. Tomu ovšem musí logicky předcházet práva ekonomická či sociální a kolektivně občanská. Bez nich totiž ta politická nemohou být všeobecnými. Čili nemohou být reálně uplatňována pro všechny, ba doslova každého obyvatele.

Od listopadu 1989 se v naší zemi sice rozšířila politická a ekonomická práva, ale byla odebrána sociální práva, která jsou nezbytným podkladem pro všeobecnost lidských práv. Takže prakticky došlo jen k rekonstrukci soustavy lidských práv, výměně sociálních práv za ekonomická práva.

Žádné komentáře:

Okomentovat