Google

čtvrtek 18. listopadu 2010

Agrodotace EU nedávají českým ekologům spát.

České ekologické organizace připravily souhrn nástrojů a opatření, které by vedly k nutné komplexní změně evropského zemědělství. Předaly jej ministerstvu zemědělství a v debatě s jeho představiteli hodlají tento návrh v co největší míře prosadit do výsledné oficiální pozice České republiky.

Ekologické organizace požadují, aby SZP od základu změnila své nastavení. Kompenzační platby by měly být z velké části nahrazeny podporou zajišťování veřejných služeb (např. zvyšování druhové rozmanitosti). Navrhují zrušit otevřenou (exportní dotace) i skrytou (platby pokrývající část výrobních nákladů) podporu vývozu zemědělské produkce, která vytváří nerovnou konkurenci pro místní zemědělce, včetně rozvojových zemí. Požadují také maximální omezení závislosti na dovozu potravin a zejména krmiv pro hospodářská zvířata.

Ekologické organizace dále požadují, aby zemědělské dotace byly rozdělovány všem členským zemím spravedlivým a nediskriminujícím způsobem.

Základní platbu na hektar by zemědělci měli získávat pouze při splnění základních environmentálních standardů a standardů životní pohody zvířat a při vytvoření 10% ploch v rámci farmy, které přispějí ke zvýšení druhové pestrosti. Finanční podporu zemědělcům by doplňovaly další přesně vymezené platby podporující hospodaření v oblastech s vysokou přírodní hodnotou, ekologické zemědělství a zacílená agroenvironmentální opatření či kompenzující omezení vyplývající z legislativy EU.

Mezi dalšími konkrétními návrhy uvádějí například zavedení transparentního jednotného evropského systému značení potravin, který by poskytoval podstatné informace o jejich kvalitě, původu, způsobu hospodaření a dopadech na životní prostředí, a tím usnadnil orientaci spotřebitelům.

1 komentář:

  1. Pokud se povinnost znaceni potravin bude vztahovat ve stejnem rozsahu i dovozu ze statu
    mimo EU, nemam s tim problem. Pokud volnotrzni
    ekonomove to budou povazovat za zasah do svobody
    podnikani, tedy ze do CR je mozne dovazet jakykoliv smejd, pak ano. Velky problem!!!

    OdpovědětVymazat