Google

středa 10. listopadu 2010

Příští týden v Bruselu začnou rozhodující jednání o SZP EU.

Příští týden agrokomisař EU Dacian Ciolos představí oficiální návrh Evropské komise o budoucí podobě Společné zemědělské politiky 17. listopadu začnou rozhodující jednání.

Ministři zemědělství Visegradské skupiny spolu s protějšky z Rumunska a Bulharska projednávali společný postup v pondělí a v úterý v Bratislavě. Koordinovaný postup při vyjednávání má za cíl dosáhnout skutečné reformy této politiky a nastoleni spravedlivých podmínek pro zemědělce v celé EU.

Společná zemědělská politika Evropské unie by měla být jednoduchá, spravedlivá, tržně orientovaná a udržitelná. Vyplývá to z deklarace, kterou dnes podepsali zástupci zemí Visegrádské čtyřky (V4), Bulharska a Rumunska. Noví členové unie chtějí mimo jiné prosadit, aby původní země EU nadále nemohly dotovat farmáře z vlastních národních zdrojů nad rámec společné politiky.

"Naše názory na budoucnost Společné zemědělské politiky se v mnohém shodují s názory zemí V4 i Bulharska a Rumunska. Tam, kde se rozcházejí, vedeme intenzivní diskusi. Máme mnoho společných zájmů, a podporujeme proto společný postup při jejich prosazování,“ říká k ministerské schůzce ministr Fuksa. „Shoda jednoznačně panuje na tom, že budoucí SZP musí byt spravedlivá, transparentní a jednoduchá.“

Zemědělství už dávno neznamená výhradně produkci potravin, ale také tvorbu a péči o krajinu, ochranu před povodněmi, reakce na změny klimatu, udržitelné hospodaření s vodou a půdou, ochranu životního prostředí nebo rozvoj venkovských oblastí.

Dnešní bratislavské jednání východoevropských postkomunistických zemí bylo jistě reakcí na předběžné zprávy přicházející z původních zemí EU, že tamní zemědělci i politici přesun dotací na Východ nepřipustí. Je možné, že k nějakým ústupkům ze strany Západu dojde, ale je nepravděpodobné, že dojde k vyrovnání dotací.


Související články:

Francie a Německo nedovolí vyrovnání přímých plateb.

Němečtí sedláci protestují proti snížení dotací.

Boj proti přerozdělování evropských agrodotací vrcholí.

Odpor proti přesunu dotací ze Západu na Východ.

Žádné komentáře:

Okomentovat