Google

sobota 9. října 2010

Němečtí sedláci protestují proti snížení dotací.

Ulice severoněmeckého Lübecku v pátek ucpaly traktory a stovky bubnujících zemědělců s protestními transparenty. Farmáři ze spolkové země Šlesvicko-Holštýnsko demonstrovali proti chystané reformě evropské zemědělské politiky.

"Není možné, aby zemědělec ve staré zemi EU dostával třikrát větší podpory než zemědělec o pár kilometrů na východ," řekl agrokomisař EU Dacian Cioloş. "Vzhledem k tomu, že celkový objem peněz určených pro zemědělství se nezvýší, bude třeba sedlákům ze starých zemí peníze vzít a dát zemědělcům nových zemí EU."

Podle některých diplomatů by se například dotace německých zemědělců měly zmenšit o 30 procent.

I když má nová unijní dotační politika začít platit až počínaje rokem 2014, už teď je jasné, že němečtí zemědělci o velkou část peněz přijdou. Unijní "nováčci" by si naopak měli polepšit.

České zemědělství jako celek by se předčasně radovat nemělo, protože bude zaveden
dotační strop na podnik (300.000 euro/7,5 mil. korun). Dalším omezením pro českého zemědělství by měly být požadavky na životní prostředí, zvýhodněny by měly být oblasti, kde se orná půda střídá s loukami a pastvinami, kde jsou dodržovány osevní postupy a další opatření pro zachování úrodnosti půdy.




1 komentář:

  1. O limitu se uvažuje, ale těch 300 000 € bylo již v návrzích komisaře Fischlera, nyní se o žádné konrétní částce nemluví. A Německo je také proti limitům na podnik kvůli podnikům v bývalé NDR.

    OdpovědětVymazat