Google

čtvrtek 16. září 2010

Francie a Německo nedovolí vyrovnání přímých plateb.

Dva největší zemědělští výrobci Evropské unie (Francie a Německo, se v neděli dohodli - a podepsali o tom smlouvu - že nedopustí změnu dosavadního způsobu vyplácení přímých plateb. Smlouvu v belgickém La Huple podepsali francouzský ministr zemědělství Bruno Le Maire a německá ministryně zemědělství Ilse Aigner.

Pokud požaduje někdo vyšší platby, záleží na jeho vládě, ale dosavadní pilíře musejí zůstat zachované. Poměr peněz musí být zachován, jakékoli změny nejsou možné.

Obě země jsou připraveny čelit jakýmkoli útokům na osvědčený systém přímých plateb. Jedná se oplatby z EU, co si členské státy doma rozdělí, je jejich věcí. Žádné paušální premie není možné vyplácet.

Jiným problémem jsou klimatické změny a ztráty způsobené přírodními katastrofami,ale i tyto náhrady by se měly vejít do zemědělského rozpočtu EU.

1 komentář:

  1. Nechápu, co přesně chtějí zachovat: aby EU-15 měla stále vyšší přímé platby než tzv. nové členské země?

    Ministr Fuksa (myslím v rámci projevu na Živitelce) řekl, že za vyrovnání plateb také bojovat nebude, protože pak by měli stejné podmínky i Bulhaři a Rumuni a to by našim zemědělcům mohlo škodit ještě víc. Oceňuju, že to zaznělo takhle napřímo.

    OdpovědětVymazat