Google

sobota 13. listopadu 2010

Dva ministři zemědělství, dvě různá zemědělství.

Ministr Fuksa jednal se svým rakouským kolegou

Tisková zpráva – Stěžejním tématem jednání ministra Ivana Fuksy s jeho rakouským protějškem Nikolausem Berlakovichem v pátek v Praze byla reforma Společné zemědělské politiky. Jednání se dále dotkla oblasti kvality potravin a situace v mléčném sektoru.

Sfederálním ministrem zemědělství, lesnictví, životního prostředí a řízení vodních zdrojů Rakouské republiky panem Nikolausem Berlakovichem jednal ministr Ivan Fuksapředevším o pozicích obou zemí k budoucí podobě Společné zemědělské politiky a očekávaného zveřejnění oficiálních návrhů Evropské komise 17. listopadu. Shoda panuje mezi Českem a Rakouskem ohledně zachování dvoupilířové struktury. Otázka možné diskriminace farem kvůli jejich velikosti nebo formě vlastnictví je vzhledem k historickému vývoji zásadní pro nás, není však příliš podstatná pro našeho jižního souseda. Rakousko ale, obdobně jako Česká republika a další novější členské státy, podporuje nalezení spravedlivějších podmínek pro všechny členy EU. Se všemi podniky v celé unii musí být zacházeno stejně,“zdůraznil ministr Fuksa.

Dlouhodobé smlouvy s pevnou cenou mezi producentem mléka a odběratelem na území daného členského státu by podle názoru českého ministerstva zemědělství mohly vést k porušení pravidel hospodářské soutěže a fungování vnitřního trhu EU. “Podporujeme vznik organizací sdružujících producenty a zpracovatele mléka. Tím by získali silnější pozici při vyjednávání s obchodními řetězci,“ říká ministr Fuksa. V Rakousku výrobci mléka prostřednictvím odbytových družstev.prodávají naprostou většinu své produkce. Oba ministři se shodli na prioritě nalézt rovnováhu v celém řetězci od producentů, přes zpracovatele až po obchodníky.

Oblast kvality potravin patří dlouhodobě mezi priority ČR, jak dokládá mj. uspořádání největší konference v průběhu předsednictví ČR v Radě EU, zaměřené právě na téma kvality potravin a zemědělských produktů. Mezi klíčová témata v této oblasti patří nejen dodržování standardů kvality výrobků, ale i informování a vzdělávání veřejnosti a také propagace kvalitních evropských potravin. V této souvislosti přišla řeč i na regionální potraviny, kde by ministr Fuksa uvítal rakouské zkušenosti s podporou a propagací. Chabá kultura prodeje i pestrost nabídky, na jakou byl český spotřebitel nucen si zvyknout za minulé éry, vyústila v celkem zákonitý hlad po supermarketech a dovozovém zboží. Toto spotřebitelské nastavení spolu s převládající orientací na cenu se ministr Fuksa snaží ovlivňovat ve prospěch upřednostňování kvality, čerstvosti a lokálních specifik.(Zdroj: MZE, 12.11.2010)

2 komentáře:

  1. Zprava z tisku: Rakousko navstivil ministr zemedelstvi Francie a se svym rakouskym kolegou si vymenil nazory na zemedelskou politiku
    po r. 2013. Ve svych nazorech se shodli....

    OdpovědětVymazat
  2. Domekonečna není možné všechno svádět na komuniosty. Základem je informace. Bez toho, aby každý občan byl informován, není možné čekat zlepšení.

    OdpovědětVymazat