Google

sobota 13. listopadu 2010

Bůh ochraňuj českého spotřebitele! Ministr Fuksa zavádí nekvalitní potraviny.


„Chci jít na snížení kvality. Nabízím výrobcům úpravu legislativy na úroveň okolních zemí tak, aby špekáček bez masa mohli dodávat do prodejní sítě i oni,“ řekl ministr zemědělství Fuksa pro Deník.

To myslíte vážně? Sice pomůžete zemědělcům, ale spotřebitelům nabídnete plastové buřty?
Pomáhám výrobcům, ne kvalitě. Ale spotřebitel bude mít dál na výběr, buď si vybere méně kvalitní potravinu za nižší cenu, a to jak cizí, tak domácí, nebo sáhne po dražší a lepší komoditě. Do budoucna by kvalitu měla udržet značka Klasa, na níž by se vztahovaly dosavadní přísné normy.

Ta značka je ale ohrožena, váš resort se o ni soudí a výrobci trnou, zda nebudou muset měnit všechny obaly. Jak jste ve sporu daleko?
Sebejistě stále tvrdím, že značku Klasa vybojuji, k čemuž mi pomohlo i nedávné rozhodnutí soudu. Všem výrobcům, kteří Klasu získali ale vzkazuji, ať se ničeho nebojí a žalobcům v ničem neustupují. Právo je jednoznačně na naší straně, značka Klasa bude nadále žít.

Nedopadne to tak, že Klasa bude jen pro bohaté, zatímco důchodcům a nízkopříjmovým rodinám zůstanou jen ty nepoživatelné šunty?
To možná bude pravda, ale těžko se s tím v tržním hospodářství dá cokoli dělat. Lidé s podprůměrným platem logicky dávají přednost nižší ceně před kvalitou. Pokud bych to bral jako prioritní obavu, pak by to pro mne byl pokyn, abych se o nic nepokusil a vše nechal při starém. Já chci ale pomoci výrobcům, i s výše popsaným rizikem. (Zdroj: Deník, 13.11.2010)

5 komentářů:

  1. Pokud se však podívám na kvalitu potravin, někdy si říkám, že bych chtěl dát ochutnat svým dětem to, co se tu před těmi dvaceti léty jedlo.

    OdpovědětVymazat
  2. My jsme kupované vepřové a drůbeží v té době raději nejedli, domácí ,,samovýroba" včetně uzeného, vajec, měla přednost. Dodnes si pamatuji na nedělní vepřové, či kuřecí. ,,Kupované" vepřové bych řekl, že se za 20 let podstatně zlepšilo, u kuřat - těch nejlevnějších si to říci nedovolím.

    Dnes sice dráž, ale kvalitní drůbeží v obchodech seženete, viz. např. ,,zlatá" kuřata.

    To dříve nebylo.

    OdpovědětVymazat
  3. Také by mne zajímalo, kam šlo za minulého režimu kvalitní hovězí z vykrmených býků od trpěného zbytku soukromých zemědělců a nově vzniklých ,,záhumenkářů" v 70. letech, kterým byl přidělen cca 1 ha louky.

    Jaký to paradox..

    Pamatuji, jak družstevníci s ukradeným majetkem a půdou sušili seno pomocí techniky, a vedle my malé děti z rozkulačených rodin sušily seno hráběma..

    Dodnes ta novodobá JZD, či divoce transformované akciovky hospodaří někde s definitivně nevydanými restitucemi, trasformacemi, restitučními rezervami.

    Domnívám se, že toto bezpráví spáchané na česko-moravsko-slezském venkově konce dvacátého, a s pokračováním ve století jednadvacátém v rámci polistopadové transformace zemědělství ve prospěch zachování kontinuity podniků vzniklých zločinem kolektivizace v 50. letech min. století ,,zadělalo" do budoucna na pozemkovou reformu.

    Podobně jako události po r. 1620 porážkou českých stavů po bitvě na Bílé hoře.

    OdpovědětVymazat
  4. Není důležité co stát s produkcí dělal, pro me bylo důležité, že jsem dvakrát ročně mohl prodat jehňata a vlnu za 150 - 200 korun, která by dnes při cenách životních potřeb měla stát nejmín 10krát tolik. bohužel stojí 7 korun a ještě jí nikddo nechce.
    Uzeniny Masna šidila už za socializmu,ale bylo možnost koupi tsi je i maso v přidružené výrobě JZD nebo st.statku, kde si to šidit nedovolili.

    OdpovědětVymazat
  5. Fukxa nechce pomoci zemědělcům, ale poškodit je. 75% procent Čechů si myslí, že jsou chudí a musí kupovat levné potraviny. Těch dovezených padělků tak moc není, lidi kupujou levnější české, ve kterých je aspon nějaké maso.

    Když se k výrobě umělých buřtů přidaji i české uzenáři, tak to bude katastrofa. Když v nich nebude maso, tak bude menší odbyt zvířat abude dál třeba rušit chovy. Fuksa je lhář a šmejd.

    OdpovědětVymazat