Google

neděle 14. listopadu 2010

Veleba, Toman, Babiš a spol. pláčou společně.


“Požadujeme důslednou kontrolu dovozu a kvality potravinářského zboží do České republiky a vyjednání rovných (spravedlivých) podmínek společné zemědělské politiky v Evropské unii po roce 2013.”

Tak na Žofínském fóru ve čtvrtek zazněl jeden z požadavků shromážděných „zemědělců a potravinářů.“

Skupina podnikatelů označovaná jako Iniciativa požaduje dále redukci administrativy, byrokracie a duplicity kontrol.

Má zájem o zavedení systému propagace českých výrobků a přesvědčení veřejnosti o kvalitě české produkce

Chce, aby podle zákona o prodeji státní půdy se umožnil právnickým osobám nákup státní půdy, na které hospodaří.

Dále chtějí podpořit digitalizaci katastrální evidence na úkor pozemkových úprav a požadují, aby stát podpořil využití biopaliv a biomasy.


Jeden Iniciativní skupiny Andrej Babiš vyzval k společnému boji proti konkurenci přicházející z ostatních zemí Evropské unie: “Trh Evropské unie je označován za jednotný, přesnější formulace zní ale jednosměrný. Zatímco z unie k nám přichází stale víc potravin, česká produkce se na trhu Evropské unie uplatňuje jen velmi zřídka, okolní státy si nás na trh unie jednoduše nepustí.”

Babiš byl za svůj projev odměněn frenetickým potleskem.


“Při zvyšování konkurenceschopnosti budeme podporovat modernizaci zemědělské výroby, zejména prostřednictvím Programu rozvoje venkova, zasadíme se o odstranění zbytečné byrokracie, podporu lokální výroby a ekologických produktů a podporu služeb,” řekl ministr zemědělství Fuksa.


Prezident Agrární komory ČR Jan Veleba se spolu s vedením komory svolal na 23. listopadu 2010 do pražské Lucerny zemědělské a potravinářské velkopodnikatele z celé České republiky.

“Tam se rozhodne, zda i nadále budeme jen klidně vyčkávat, co nám vláda uštědří, či spíše odřekne,” řekl Veleba.

5 komentářů:

  1. Co chtějí dělat tihle výžírkové. Kdyby tady prodávali potraviny jen oni, tak budou o 50% dražší. Typický příklad v jednom supermarketu: české máslo 39Kč. německé máslo 27Kč.

    OdpovědětVymazat
  2. A francouzske maslo za 51,-Kc a britske solene za 63,-Kc/ctvrtka.
    K predpisatelovi: Pri likvidaci konkurence jsou v CR povoleny jinde v EU nepovolene chvaty. Napr. vyuziti vyssich dotaci
    /a pripadne exkluzivity na vlastnim trhu/
    k docasnemu,/to podtrhuji/, snizeni vyvoznich cen do CR.
    Probehlo jiz u kvetin: pri likvidaci ceskych kvetin stalydovozove kvetiny take 0,5-5 Kc. Jdete si je dnes za tu cenu koupit! A na jednou obsazeny trh, u supermarketu v rukou zahranici obzvlaste se jiz vstupuje velmi tezce.
    PS.: Ktery politik, podle Vas, zpusobil,ze zpracovatele, kteri patrili za CSR sedlakovi ma dnes Babis atd.?

    OdpovědětVymazat
  3. To by mne také zajímalo.
    Po zákazu Agrární strany v rámci Košického vládního programu, vytvoření Národní fronty a poválečné orientaci ČSR na SSSR došlo z iniciativního návrhu člena ČSSD, ministra průmyslu a obchodu Bohumila Laušmana k rozkradení podniků právnických osob tzv. ,,znárodněním" bank, dolů, hutí podniků se zaměstnaci nad 500 osob k 24.10. 1945.

    Jak dál se pokračovalo, jestli podíly velkostatkářů, sedláků a ve zpracovatelských družstev(kooperativ) byly zcizeny totální kolektivizací po r. 1948 nebo dříve skutečně nevím.

    Domnívám se, že po r. 1990 tam byla snaha představitelů JZD tyto podíly původním zemědělcům nevydávat, poněvadž by šla JZD do kopru a nemohla by dodnes vesele podnikat na cizím bez větší tuzemské konkurence.

    OdpovědětVymazat
  4. Vím, že tyto ukradené podíly šly pak do odstátnění (kuponové privatizace). Jenže bohužel odkopnutí sedláci, jejich potomci se snahou obnovit rozvrácená rodová hospodářství po zásahu JZD lobby - odstranění Kubáta ani pořádně nevěděli,nebyli informováni tenkrát zlikvidovanými Zemědělskými movinami, či jak to bylo..Měli se tedy spojit (neinformovaní potomci-když neměli po 40 letech komunismu ani páru o co jde)a kupony(diky) investovat do zemědělských zpracovatelských závodů(např. jihočeská Madeta).

    OdpovědětVymazat
  5. Pro Vazane predrecniky:
    Proti restituci obecne a HD zvlaste byli p. Rychetsky a Klaus.
    Duvod: Restituce majetku cirkvi.
    Pro predrecnika/privatizace Madety, drive JCM-majetek 755 mln Kc./ Kuponovka,1996 JCM zalozena Madeta grup,s.r.o.-majetek 1 mil.
    2006 sqeez out Madety grup na Madetu - tj. nuceny vykup zbylych akcii Madety- nad 90 proc. Nutny kapital prevysoval kapital Madety grup
    vyrazne. Registrace na Kypru. 2009 registrace
    na BPO. Kdo je vlastnikem Madety dnes?

    OdpovědětVymazat