Google

pondělí 25. října 2010

Zemědělská družstva jsou stále důležitá.

V Berlíně se, u příležitosti dvacátého výročí nové organizace zemědělských družstev, v uplynulých dnech konalo společné zasedání Deutschen Raiffeisenverbandes (DRV) a zemědělské fakulty Humboltovy univerzity, které ho se zúčastnila i spolková ministryně zěmědělství Ilse Aigner. Jednalo se o významu družstev a o jejich rovnoprávnosti v nárocích na dotace.

Ministryně Aigner informovala o plánech agrokomisaře EU Daciana Cioloşe omezit příméplatby pro velké podniky, což by se také týkalo velkého množství východoněmeckých zemědělských podniků. Uvedla, že družstva na území východního německa mají velmi úspěšnou minulost a ani v jedenadvacátém století neztrácejí význam. Slíbila, že spolková vláda bude pozorně sledovat vývoj v Bruselu a bude usilovat o rovnoprávnost velkých zemědělských podniků s rodinnými farmami.

Družstva obdělávají asi 27 procent německé zemědělské půdy. V současné době je v Německu asi 1000 velkých zemědělských družstev, která mají příznivý vliv na venkovský život. Průměrná velikost jednoho družstva je 1800 ha. Průměrně v jednom družstvu je zaměstnáno 44 rodin, což znamená, že na jednu rodinu připadá 41 ha půdy. Exministr Thalheim uvedl, že před dvaceti lety si nedovedl představit kravín pro 2000 krav, z něhož denně jde do mlékárny 10.000 litrů mléka nebo, že v Krušných horách je možné sklidit 100 centů obilí na hektar.

Žádné komentáře:

Okomentovat