Google

úterý 26. října 2010

Jednání ministrů zemědělství EU v Lucembursku.

Hlavním bodem dnešního lucemburského jednání ministrů zemědělství EU jsou problémy rybolovu v Baltickém moři. Cílem jednání ministrů EU a Norska je dohoda o kvótách rybolovu a o ochraně tuňáka.

Omezení rybolovu a ochranu populace tuňáků nejhorlivěji prosazuje rakouské ministerstvo zemědělství. Dalším bodem jednání je ochrana prasat proti šířícímu Afrického moru prasat. Jednat by se mělo i rozdělení pravomocí Evropské komise a Evropského parlamentu. Zemědělství se týká převod peněz z přímých plateb zemědělců na rozvoj venkova. Do poloviny prosince by měly být vypracovány nástroje jak sjednotit rozdílné názory jednotlivých ministrů zemědělství.

Problémy chovatelů prasat by za přítomnosti odborníků z jednotlivých států měly být řešeny 3. prosince 2010. Chovatelé prasat si od tohoto setkání hodně slibují, mělo by dojít k výměně zkušeností a seznámení s novými výsledky výzkumu, novými technologiemi i způsoby jak čelit finančním problémům. Litevský zástupce upozornil na rychlá opatření proti Africkému moru prasat, který už se objevil na Kavkaze a v některých oblastech Ruska.

Žádné komentáře:

Okomentovat