Google

úterý 26. října 2010

Plánováním k úspěšnému zemědělství.

Slovo plán je v českých zemích téměř zakázané. Za plánování se všichni stydí. Zákon trhu se stal modlou, i když představy o něm jsou různé, především se za ním skrývá agresivita, útisk slabšího, lichva, podvod, krádež atd.



Rakušané nejsou zastánci extrémních cest, proto nepoznali politicky plánované hospodářství, ani neuznávají neurvalé tržní hospodářství za každou cenu. Prostě vybírají, co jim vyhovuje. Proto se dnes dopoledne v Salzhofu sešlo 380 sedláků z okresu Freistadt (sousedí s okresem Český Krumlov), aby se seznámili s plánováním zemědělské výroby. Školení s názvem "Plánováním k úspěchu" organizuje Okresní zemědělská komora.

Ředitel Okresní zemědělské komory Friedrich Pernkopf účastníky seznámil se situací v EU a s perspetivami evropského zemědělství. Hlavním řečníkem byl Thomas Sindelar, významný zemědělský konzultant a poradce, který mnoho účastníků školení vyprovokoval k bouřlivé diskusi.

1 komentář:

  1. Plánování má místo i v tržním hospodářství. Jako sedlák přece plánuji osevní postup, nákup osiv, hnojiv, pesticidů, nafty, krmných směsí, obrat stáda, nákup strojů, opravy a podobně. Pokud si někdo myslí, že v tržním hospodářství se nemusí plánovat, tak bych chtěl vidět jeho ekonomické výsledky.

    OdpovědětVymazat