Google

pátek 22. října 2010

Protivládní demonstrace českých zemědělců je na spadnutí.

Čeští zemědělci pravděpodobně zase vyjdou do ulic, protestovat proti vládě, která neplní sliby. Požadují, aby jim stát na dorovnání přímých plateb z Evropské unie v příštím roce vyplatil alespoň tři miliardy korun. V rozpočtu kapitoly zemědělství není na dorovnání přímých plateb zatím ani koruna. Podle smluv dojednaných před vstupem ČR do EU by stát v roce 2011 měl zemědělcům vyplatit 4,8 miliardy korun.

Zemědělci dlouhodobě upozorňují na klesající rozsah českého zemědělství, zejména snižování živočišné výroby. Například stavy skotu a prasat za posledních dvacet let klesly o 60 procent. Závislost země na dovozech potravin tak roste. Zemědělci velký podíl na tomto stavu přisuzují nestejným dotacím v EU.

Stejně jako jejich kolegové z dalších zemí, které vstoupily do EU v roce 2004 a později, pobírají čeští zemědělci na dotacích z EU stále méně peněz než farmáři v původních členských státech. To je na společném unijním trhu znevýhodňuje. Úrovni dotací ve starých členských státech se mohou tuzemští farmáři přiblížit právě díky platbám, známým také pod jménem top-up.

1 komentář:

  1. pan Veleba by měl pochopit,dokud nebudou čeští jezedáci alespoň 50 procent dotací dávat na nájmy,tak jim EU plnou výši nikdy nedá. Je ale možné, že Nečas udělá kavalíra a kolchozy potpoří,když všude škrtá.

    OdpovědětVymazat