Google

čtvrtek 21. října 2010

Ministři zemědělství ČR a SR bojují o rovnoprávnost v EU.

Intenzivní spolupráce České republiky a Slovenska v zemědělské oblasti pokračuje. Otázka přímých plateb pro zemědělce byla náplní dnešního jednání ministra zemědělství ČR Ivana Fuksy s jeho slovenským protějškem Zsoltem Simonem. Pokračovat tato jednání budou na setkání ministrů zemědělství zemí Visegrádské čtyřky v Bratislavě 8.-9. listopadu.


Cílem České republiky je dosažení srovnatelné úrovně přímých plateb mezi zemědělci v rámci celé EU. „Preferujeme takový model přímých plateb, který bude spravedlivý, jednoduchý, efektivní a obhajitelný před veřejností uvnitř i vně EU,“ uvedl ministr Fuksa. „Je také nezbytná jeho koordinace s tržními nástroji a s opatřeními na rozvoj venkova, důležité je i vhodné cílení přímých plateb. Nová podoba Společné zemědělské politiky musí zahrnout i podporu veřejných statků.“ Z hlediska struktury zemědělství v Česku z historických důvodů převažují velké zemědělské podniky, čímž se nápadně liší od struktury evropského zemědělství tvořeného z velké části malými, často rodinnými, farmami. Česká republika je tudíž proti návrhům stropů plateb jakkoliv souvisejících s velikostní strukturou zemědělských podniků a nepřeje si diskriminaci podniků na základě velikosti nebo formy vlastnictví. „Se všemi podniky v celé EU musí být zacházeno stejně,“zdůrazňuje ministr Fuksa.


ČR bude podporovat další posílení významu politiky rozvoje venkova s cílem zlepšování kvality života na venkově, zvýšení konkurenceschopnosti zemědělského sektoru a podpory udržitelného rozvoje venkovských oblastí a řešení jeho problémů. Součástí řešení musí být i reakce na nové výzvy, zohlednit by se mělo také poskytování veřejných statků. „Nová podoba Společné zemědělské politiky potřebuje takové nástroje, které stabilizují příjem farmářů, zlepší jejich konkurenceschopnost a zajistí kapacity pro inovace. Musí také zabezpečit „férová“ pravidla hry pro zemědělce vůči konkurentům nejen ze třetích zemí,“ zdůraznil ministr Fuksa. (Zdroj: Mze, 21.10.2010)

Žádné komentáře:

Okomentovat