Google

pátek 29. října 2010

Pozor! Byrokrat může přijet i na praseti.

"Veterinární zákon říká, že jatečná zvířata s výjimkou skotu včetně telat, koní, oslů a jejich kříženců a jelenovitých z farmového chovu, mohou být poražena v hospodářství chovatele, jsou-li jejich maso a orgány určeny pouze pro spotřebu v domácnosti chovatele, to znamená, že splňují podmínky domácí porážky," vysvětluje mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben.

To platí i pro domácí zabijačku pod vedením školeného řezníka. Pokud se ale obec rozhodne koupit vepříka, prase skolit a uspořádat nějakou veselici, dostává se zákonem do křížku.

"Výroba takzvaných zabíjačkových specialit za účelem uvedení do oběhu je možná pouze ve schválených prostorách (například jatek) nebo v registrované prodejně (řeznictví). A uvést do oběhu (prodat nebo rozdat) lze v krajskou veterinární správou schváleném místě," upozorňuje Duben. "Veterinární správa může udělovat pokuty na místech, kde vykonává dohled, tedy v oficiálních zařízeních. My nevyhledáváme přečiny tak, jako policie.,"

Duben zároveň ale varuje, že pokud správa obdrží upozornění na nějaký případ, dochází většinou na místě i k porušení dalších předpisů a na místo pak přichází s policisty nebo hygieniky. Pak hrozí samozřejmě i sankce.

1 komentář:

  1. Mate na mysli nejspis prazskeho byrokrata. Ten je n x byrokratictejsi a jeste blbejsi/pokud je to mozne/nez ten z Bruselu! Viz: mlecne automaty, vyhlasky a jejich aplikace v Rakousku a v CR!

    OdpovědětVymazat