Google

čtvrtek 28. října 2010

Sarkozy a Merkelová tvrdě narazili.

Představitelé států a vlád, kteří nyní jednají v Bruselu se neshodli na podpoře návrhu Francie a Německa, států, které chtěly změnit Lisabonskou smlouvu.

S odnětím hlasovacího práva, v případě, že země poruší rozpočtová pravidla EZ, několik zemí nesouhlasilo. Souhlas přirovnávají k sebevraždě.

Německá kancléřka Merkelová a francouzský prezident Sarkozy se už dříve dohodli na změně Lisabonské smlouvy, což by znamenalo ve všech 27 zemích EU její nové projednání a schválení parlamenty, případně referenda.

Předseda sociálních demokratů v EP Martin Schutz se změnou Lisabonské smlouvy nesouhlasí, navrhuje opatření pouze pro státy eurozóny.

Kritika se snáší i na hlavu současného prezidenta Rady Evropy Hermana Van Rompuye, který je bezmocný proti tomu, co si Merkelová se Sarkozym domluvili při procházce na pláži v Deauville. "To je zesměšňování Rady Evropy a jejího prezidenta," volal Schulz.

Zdálo se, že za návrhem na změnu Lisabonské smlouvy zůstaly jen Francie a Německo. Na jejich stranu se však pochopitelně postavil i řecký premiér Papandreu, pro kterého je nejdůležitější snížení nezaměstnanosti. Rovněž Španělsko, Portugalsko a Slovinsko se přimlouvají za mechanizmy, které by krizím čelily. Rozhodující slovo zřejmě budou mít zástupci Evropské lidové strany, která má v EP většinu.

Žádné komentáře:

Okomentovat