Google

sobota 30. října 2010

Topné období, úředník místo kominíka!

Podzim se brzy přehoupne do druhé poloviny, přichází období, kdy silničáři, stavbaři, železničáři, silniční dopravci se před televizními kamerami buší v prsa a chlubí tím, jak jsou dobře připraveni na zimu. Pokud by ovšem přišla dnes v noci, kdy se mění letní čas na zimní, nebo zítra, pravděpodobně by jsme slyšeli nářky o nečekaném příchodu zimy.

Začalo také jedno ze dvou vděčných novinářských období, kdy se snad nenajde jeden novinář, který by veřejnosti nepřipomínal příchod zimy a potřebu přezouvání pneumatik. Není čemu se divit, je doba, kdy novináři a novinářky o vozidle toho o mnoho víc než, že má čtyři kola, nevědí. Mimo volantu, spojky, brzdy a plynu. Nastalo takzvané odbobí topné, které provětrá kapsy téměř všem. Kolik stojí různé způsoby vytápění, napovídá následující tabulka, která ukazuje, co přibližně stojí topení v bytě se spotřebou 75 GJ.




O to, aby majitelé domů nezlenivěli a i při vysokých nákladech na topení náhodou nějakou korunku neušetřili, postarali se roztomilí zákonodárci tím, že udělali z kominíků úředníky. Komín si musí majitel vyčistit sám. Musí však objednat kominíka, aby práci zkontroloval, za což kominík vyinkasuje 300 Kč.

Před rokem 1989 kontrolovali komíny dobrovolní hasiči, a zdarma - maximálně dostali od národního výboru diplom. Kominík byl kominíkem, třebaže byl zaměstnancem nějakého komunálu nebo podniku služeb. Jeho povinností bylo obcházet domy a čistit komíny.


Před znárodněním kominíků, před rokem 1948, byla kominická práce jednou z nejváženějších, kominíci byli všude vítáni. Kominík měl svůj obvod (živnost), přesně vyjmenovaná města, ulice a vesnice, které automaticky dvakrát, i víckrát, ročně obcházel. Do jeho obvodu však jiný kominík nesměl vkročit. Kominická živnost bývala poměrně výnosná, proto přecházela z otce na syna. Proč tento způsob podnikání byl zakázán, je záhadou? Jsou lidé opravdu tak hloupí, aby si kominické práce dělali sami a kominíka si zvali jen kvůli tomu, aby mu mohli zaplatit nejméně 300 korun?

Žádné komentáře:

Okomentovat