Google

úterý 6. října 2009

Podle "analytika" jen ODS větrala na MZe správně.

Statistika o tom, kolik úředníků od roku 1989 prošlo ministerstvem zemědělství, by určitě byla zajímavá. Ještě zajímavější by jistě byla celková výše odstupného, která po nedobrovolném opuštění úřadu byla nepohodlným úředníkům vyplacena.

Už dvacet let je veřejnost politiky přesvědčovaná, že úřady mají být obsazeny nestrannými lidmi, kteří nemají napojení na politiky a pouze dělají svou práci. Tak prý je to ve vyspělých zemích. Česká republika za vyspělou zemi není ve světě považována už delší dobu, dokonce se zásluhou politické nestability a korupčního prostředí její prestiž pořád zhoršuje. Když se k tomu přidá zhoršující ekonomická situace, hospodářská kriminalita a sociální problémy, není možné ubránit se dojmu, že země, která se kdysi pyšnila demokratickými zásadami Masarykovými, místo vysněné cesty na Západ se vydala někam do pralesů, kde platí právo džungle, právo silnějšího.

Právo silnějšího v ČR tedy platí i na státních a krajských úřadech. Která strana se dostane k moci, okamžitě začne do čela úřadů dosazovat své lidi. Po minulých volbách tak řádila ODS, na ministerstvu zemědělství jmenovitě ministr Gandalovič, která vyházela sociální demokraty a dosadila své lidi, kteří měli umožnit privatizaci (a také vytunelování) atraktivního státního majetku, který ještě zprivatizován (a vytunelován) nebyl. Poté, co Gandalovič musel Těšnov předčasně opustit, což zastavilo privatizaci "zlatých dolů", jako jsou Lesy ČR a Budvar, se situace obrátila, nový ministr vyhazuje Gandalovičovi lidi. Zatím z Mze od pádu Topolánkovy vlády odešlo nebo bylo odvoláno za pět měsíců významných 25 úředníků.

Povyk spuštěný jakýmsi tiskovým propagátorem ODS Havlem, jenž se už delší dobu vydává za soukromého zemědělského novináře a analytika, se dal očekávat. Pan Havel, který to má blíž na měsíc než do českého zemědělství, si ve své pražské zemědělské informovanosti neodpustil ani takovéto perly jako:
"nepříliš dobře placení státní úředníci" nebo "mezi současnými personálními rošádami na ministerstvu zemědělství a rošádami po nástupu předchozího vedení je nicméně vhodné vnímat některé zásadní rozdíly."
Podle Havla mají "udření" úředníci na ministerstvu menší plat než "povalující" se zaměstnanci zemědělských firem a pouze změny provedené Gandalovičem byly dobré. Tady Havel uvažuje jako poručík Dub, který sluhovi Kunertovi vytýkal, že nitě jím koupené jsou pevnější než nitě koupené Kunertem. (F.Novotný, 6.10.2009)

Žádné komentáře:

Okomentovat