Google

úterý 6. října 2009

Brusel sedláky příliš neuspokojil.

Setkání ministrů zemědělství EU bylo doprovázeno hlasitými protesty výrobců mléka, organizovanými v EMB. Podle EMB se protestu zúčastnilo okolo 5000 producentů mléka, kteří přijeli na 1000 traktorech.

Kvůli značné agresivitě sedláků, z nichž asi 400 přijelo z Německa, musela být budova Rady EU uzavřena a museli ji chránit policejní jednotky, které ji obehnaly ostnatým drátem a rozestavěly v okolí vodní děla. Přesto rozzuření sedláci na budovu házeli vejce, mlékem naplněné balonky a čínskou pyrotechniku.

Vlastní jednání ministrů žádné uspokojivé výsledky pro zemědělce nepřineslo. Země mají odlišné podmínky a jednotlivé zemědělské svazy mají různé požadavky, agrokomisařka také trvá na snižování dotací a odstraňování kvót. Společným problémem sedláků ve všech zemích jsou nízké výkupní ceny mléka.

Podle zástupců zemědělských svazů budou ztráty na mléku činit asi 14 miliard euro. Příjmy zemědělců v uplynulém roce klesly v průměru o 3,7 procenta. V letošním roce budou ztráty mnohem větší, především ztráty způsobené nízkou cenou mléka rostou závratnou rychlostí. Výsledkem bude, že velké množství sedláků, kteří už nyní mají existenční potíže, ukončí hospodaření.

Žádné komentáře:

Okomentovat