Google

čtvrtek 11. června 2009

Silné zemědělství - silný venkov!

Odpověď na otázku jaká je úloha zemědělství ve venkovských oblastech EU se snažili najít vrchní ředitelé pro rozvoj venkova z celé EU.

Ve dnech 9.-10. června se sešli v Brně, kde se od 1. náměstka ministra zemědělství Ivo Hlaváče a zástupkyně Generálního ředitelství pro zemědělství Evropské komise paní Loretty Dormal-Marino dozvěděli například, zda „zemědělství a rozvoj venkova táhnou stejnou káru“, jak přispívá politika rozvoje venkova zemědělství nebo o souvislostech rozvoje venkova s agroturistikou či s životním prostředím.

Cílem semináře bylo zdůraznit rozmanité role zemědělství, tedy nejen produkci komodit, ale i rozvoj zemědělských oblastí a propojení na diverzifikaci. Promyšlená politika rozvoje venkova může zas naopak přispět k udržitelnému zemědělskému hospodaření. Podpora diverzifikace umožní udržet venkov živý a zajímavý jak po stránce pracovní tak kulturní a sociální.

„Na semináři jsme projednali dopady politiky rozvoje venkova na ekonomickou rentabilitu zemědělského podnikání,“ říká 1. náměstek ministra zemědělství Ivo Hlaváč. „Zamysleli jsme se nad tím, jakými strukturálními změnami zlepšit konkurenceschopnost, jaký přínos mají různé systémy, například hospodaření na rodinných farmách v porovnání s průmyslovým zemědělstvím, jaký význam má plně samozásobitelské hospodaření a tak dále.“ (Zdroj: MZe,9.6.2009)

Žádné komentáře:

Okomentovat