Google

úterý 7. dubna 2009

Mléko je problémem celé EU.

Ministři zemědělství EU 27 obdrželi od prezidenta COPA, pana J.M. Lemetayera a prezidenta COGECA pana G. Van Dijka dopis s vyjádřením k současné krizi v sektoru dojeného skotu:

Vážený ministře,
produkce mléka je velmi specifická zemědělská činnost. Sektor dobytka je široce rozšířen ve všech regionech Evropy, prakticky se jedná o každou druhou farmu. Toto je velmi důležité jak z hlediska hospodářského, tak i s ohledem na životní prostředí. Produkce mléka navíc z dlouhodobého hlediska vyžaduje mohutné investice. To je důvodem proč je velmi obtížné opětovně nastartovat tento druh výroby, jestliže byla jednou v dané oblasti zastavena.

Současná hospodářská situace většiny mléčných farmářů Evropského společenství je kritická. Mnoho producentů mléka se nachází na pokraji kolapsu, i když je například jejich konkurenceschopnost dobrá. Produkují mléko se ztrátou. Někteří zpracovatelé dokonce odmítají jejich mlého odebírat a uzavřít s producenty dodavatelské smlouvy. Někteří producenti mléka jsou dokonce nuceni, aby zvážili vybíjení svého mléčného skotu, což dále snižuje produkční potenciál a genetickou základnu Evropské unie.

Nejde jenom o to, že živobytí mnoha producentů mléka a jejich rodin je v sázce, ale jde také o velké ohrožení trvalého charakteru družtev a producentů mléka - v současné době v mnoha regionech Evropského společenství. Současná velká krize tohoto sektoru přináší vážnou hrozbu jak hospodářství venkova, tak dobrému postavení, jež mléčný sektor Evropské unie dosud globálně zaujímá. Musí být zachována dostatečná úroveň produkce, aby byla dlouhodobě zabezpečena poptávka po mléčných produktech.

Proto žádá Copa-Cogeca naléhavě Radu ministrů zemědělství EU, aby nejen vedla hloubkovou debatu na nadcházejícím setkání rady plánovaném na 23. a 24. března, ale aby podnikla i okamžité kroky ke zmírnění současné hospodářské krize v sektoru dobytka...(Zdroj:AK.6.4.2009)

Žádné komentáře:

Okomentovat