Google

úterý 7. dubna 2009

Zradil ministr Gandalovič zemědělce?

"Moje osobní pozice je, že čekat není na co a že se ničeho nedočkáme," řekl prezident AK Jan Veleba. Zopakoval, že ministerstvo zemědělství s farmáři od jejich březnové demonstrace nejedná, ani se problémy chovatelů nesnaží dále řešit. AK zvažuje nové protestní kroky.

Ministr zemědělství Petr Gandalovič podle něj navíc neinicioval jednání o mléku na Radě ministrů, která zasedala koncem března v rámci českého předsednictví Evropské unie. Přitom Gandaloviče k tomu vyzvali vedoucí představitelé Sdružení profesních zemědělských organizací v EU (COPA) a Generální konfederace zemědělských kooperací v EU (COGECA), organizací zastřešujících nevládní zemědělské organizace 27 zemí EU.

"Jejich námitky zásadně nepřijímáme a pokládáme je za nefér. Situace v sektoru mléka se na březnovém zasedání Rady samozřejmě projednávala," vyjádřil se k tvrzení AK mluvčí ministerstva zemědělství Petr Vorlíček. "Posledním krokem ze strany EU je navýšení intervencí na máslo."

Ministerstvo zemědělství před nedávnem oznámilo také několik dalších opatření, která by měla postiženému oboru pomoci. Chovatelé, jejichž zvířata mají nadstandardní životní podmínky, například mají mít možnost čerpat zhruba 80 milionů korun ve speciálním programu. Od roku 2010 by také měla podpora na dojnici v ČR vzrůst zhruba o 1000 korun proti současnému stavu.

Podle AK jsou tato opatření nedostatečná a pomalá, upozorňuje, že z tohoto důvodu hrozí likvidace stád. Situace na trhu s mlékem se údajně mírně zlepšila na jihu Čech, když největší tuzemská mlékárna, českobudějovická Madeta, v minulém týdnu oznámila růst výkupních cen od dodavatelů. Výkupní cena však je hluboko pod výrobními náklady.

Žádné komentáře:

Okomentovat