Google

úterý 17. března 2009

Pomoc malorolníkům na Slovensku.

"V našich regionech (lučenecký a poltárský) je finanční situace rodinných farem tak špatná, že jim finanční a leasingové společnosti odvážejí stroje ze dvorů . Rolníci nemají vůbec žádné peníze, a tak je jim odpojovaná elektřina a telefon," sdělil tisku zástupce jejich organizace Milan Melrerčí. Jako příčinu uvedl katastrofálně nízkou cenu zemědělských produktů. Rolníci prodávají za ceny, které jsou na úrovni roku 1988 a nižší.

Otázkou příjmů rolníků a udržení zaměstnanosti a osídlení slovenského venkova se zabývá také vláda. Jednou z možností jak zlepšit jejich finanční problémy by měla být legalizace přímého prodeje živočišných zemědělských produktů přímo ze dvora. Je to dobrá zpráva i pro ty spotřebitele, kteří volají po pesřejším výběru kvalitních slovenských čerstvých a chemicky neošetřených potravin.

Podle příslušného návrhu musí prodej ze dvora splňovat několik podmínek. Prodejci musejí být zaregistrováni a vést jednoduchou agendu. Prodávané produkty musejí splňovat veterinárně-hygienické požadavky a musejí být označené.

Prodávat ze dvora bude možno menší množství ryb, mléka, vajec, medu a masa z drůbeže, králíků a zvěřiny. Produkce musí pocházet z vlastních stájí, rybníků a honiteb.

Žádné komentáře:

Okomentovat