Google

středa 18. března 2009

Summit jako školní výlet na Hlubokou.


Ministři zahraničí EU míří na zámek Hluboká nad Vltavou. Zámek jako reprezentativní sidlo si v druhé polovině 19. století postavili příslušníci krumlovské větve schwarzenberského rodu. Od té doby k zámku mířily školní výlety a výpravy Klubu českých turistů. Občas se tam objevili také různí potentáti.


Určitou zásluhu na tom, že se setkání ministrů zahraničí EU uskuteční koncem března na zámku Hluboká nad Vltavou, má zřejmě ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, ale největší zájem o akci patrně měl senátor Tomáš Jirsa, starosta města Hluboká nad Vltavou. Je to pochopitelné, Schwarzenberg se svým kolegům z EU může pochlubit bývalým exkluzivní sídlem svých příbuzných a Jirsa má za státní peníze gigantickou reklamu pro město.

Summit ministrů zahraničí EU v Hluboké byl vládou schválen, a tak byl vypracován program návštěvy. Hlavní podíl na zdárném průběhu schůzky měli mít pracovníci ministerstva zahraničí, úřadu vlády a policie.

Jedním z důvodů, proč byla Hluboká nad Vltavou vybrána pro summit, byla blízkost letiště v Plané u Českých Budějovic, které mělo zajistit jak bezpečné lety, tak bezpečnost delegací v prostoru letiště. Letiště se dlouhou dobu připravovalo na přistávání letadel s jednotlivými delegacemi. Krátce před zahájením summitu však ministerstvo zahraničí změnilo plán. Místo sedmadvaceti letadel přistane v Plané pouze jedno letadlo, a sice české letadlo z Prahy. Ministři nejdříve poletí svými letadly do Prahy, kde přesednou a společně jedním letadlem poletí na jih.

Důvod, proč ministerstvo zahraničí změnilo plány, není příliš jasný, patrně Praha nechce, aby nějaká významná mezinárodní akce se konala bez toho, aby nebyla ve jmenovateli. Taktika pražských úředníků je celkem průhledná: co nejvíce potlačit jakýkoliv vliv krajských samospráv. Ani v parlamentu není situace krajů lepší, jakýkoliv návrh přicházející z krajů je z devadesáti procent ignorován.

Z hlediska pohledu prakticky smýšlejícího člověka se vybavuje otázka: "Proč se ta schůzka neuskuteční v Praze, když už se tam ministři sletí?" Organizace summitu na Hluboké totiž silně připomíná organizaci školního výletu žáků třetí třídy. (Jiří Krž,18.3.2009)

Žádné komentáře:

Okomentovat