Google

čtvrtek 12. března 2009

Demonstrace ze zoufalství.

„Z 3,5 milionu kusů skotu v roce 1990 jsme se dostali na 1,4 milionu kusů, což je snížení o šedesát procent. U dojnic z 1,2 milionu kusů na necelých 400 tisíc kusů je to pokles o dvě třetiny. Jestliže se v České republice v roce 1990 vyrobilo 4,8 miliardy litrů mléka, tak v současné době jsme zhruba na Evropskou unií přidělené kvótě 2,7 miliardy litrů, což je snížení o 46%," řekl na sněmu Agrární komory její prezident Jan Veleba, "v posledním desetiletí minulého století se stavy prasat snížily ze 4,8 milionu kusů v roce 1990 na 3,7 milionu kusů v roce 2000. To je za deset let pokles o víc než jednu pětinu (23%). O další pětinu se stav prasat snížil od roku 2003 do roku 2007, avšak za jediný rok 2008 se snížil o 527 tisíc kusů, na současných 2,1 milionu kusů."



Agrární komora a její společenstva se proti úpadku českého zemědělství rozhodly veřejně protestovat. Ve čtvrtek, kdy v pražském hotelu Marriot bude jednat agrokomisařka EU, chtějí vyjít do ulic. Jedná se převážně o zástupce zemědělské velkovýroby, kteří možnost jak přežít krizi vidí ve vyrovnání přímých plateb na úroveň starých zemí EU.

Za současné situace v českém i evropském zemědělství zřejmě AK nic jiného udělat nemůže než trochu rámusu v Praze. Protestovat samozřejmě je možné proti všemu, třeba proti zemětřesení na Tchaj-wanu. Požadavky AK na zvýšení dotací se z dálky jeví jako oprávněné. Peníze by možná na chvíli některým velkým zemědělským závodům pomohly, ale smetl by se tím problém se stolu? V případě potravinové krize by to asi bylo jako léčení rýmy drahými antibiotiky. Je přece známo, že i v těch zemích EU, kde zemědělci berou nemezené přímé platby, jsou ceny zemědělské produkce také tak nízké, že nepokryjí náklady.

S ohlášenými protesty AK samozřejmě nic nechce mít ministr zemědělství Gandalovič, který už se nechal slyšet, že protesty se netýkají jeho osoby, ale paní Fischerové-Boelové a Evropské unie. Je to univerzální politik pro každé počasí, který v ministerském křesle na Těšnově sedí přibližně stejným způsobem jako kdysi sedávali Nepomucký, Štrougal, Smrkovský a další komunističtí a socialističtí ministři.Na stranu vlády a proti jednotě zemědělců se staví poslanec za ODS Němec se svými kumpány z vedení Asociace soukromého zemědělství. Není možné se divit, vždyť politika ODS je založena na útlaku a vykořisťování neagresevních jedinců a na rozbíjení a rozdělování stran, hnutí a celé české společnosti.

Čtvrteční demonstrace zemědělců v Praze se podle prezidenta Agrární komory ČR Jana Veleby zúčastní nejméně čtyři tisíce lidí, z toho jedna čtvrtina ze zahraničí.

Demonstranti se shromáždí ve čtvrtek kolem 10:00 před budovou ministerstva zemědělství na Těšnově a pak se vydají na Václavské náměstí, kde chtějí veřejnosti rozdávat české mléčné výrobky a letáky. Zde by měla být protestní akce kolem 13:00 ukončena.(Zdroj: F.Novotný, 11.3.2009)

4 komentáře:

  1. Proč speciálně podporovat jezedáka Velebu?

    Když mu schází brambory, at se podívá do bývalého SSSR, kde podle jejich vzoru jsme si zločinně zkolektivizovali zemědělství.

    Dnes tam samozásobitelé zajištují přes 80% produkce brambor, přes 50 % masa, a stát to nestojí ani rubl.

    OdpovědětVymazat
  2. Chyba asi neí va Veleboví, ale ve vláděa parlamentu, kde jsou lidi,kterým je jedno odkud potraviny jsou,Oni mají peníze na nákup kvalitních potravin ze západu,na lidech jim nezáleží, jesli žerou domácí maso a brambory nebo odpad z Cíny.Pokud dál půjde ministrovi jen o ziskové zemědělství,tak pro to nejsu na půlce ČR odmínky, zbytek to může hned zabalit.

    OdpovědětVymazat
  3. Včerejší projev (12.3.2009) pana ministra Gandaloviče nás všechny hluboce zklamal a opět se ukázalo, že nemá v oboru zemědělství vzdělání, přehled, vztah, ale hlavně o něj nemá ani zájem.......

    OdpovědětVymazat
  4. Ministr zemědělství, který dá na ideologii (tržní hospodářství) patří k Chocholouškovi do Bohnic.

    OdpovědětVymazat